Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
N
м.Київ
Повідомлення про оприлюднення
Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”
Пояснювальна записка
ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”.
Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці” розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання вимог підпункту 89.1.14. підпункту 89.1. пункту 89 розділу VI Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом
Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”, пояснювальна записка та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я України www.moz.gov.ua.
Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.
Контактні особи:
Бутильська Неля Олександрівна, тел. 253-74-53, e-mail: [email protected]
Начальник Управління громадського здоров’я А.А.Григоренко
ПРОЕКТ
Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці
Відповідно до підпункту 7.1 підпункту 7 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, на виконання вимог підпункту 89.1.14. підпункту 89.1. пункту 89 розділу VI Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Параметри безпечності м’яса птиці, що додаються.
2. Управлінню громадського здоров’я (А. Григоренко) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Вважати такими, що не застосовуються на території України, пункти Медико-биологических требований и санитарных норм качества продовольственного сырья и пищевых продуктов, затверджених заступником Міністра охорони здоров’я СРСР 01 серпня 1989 року № 5061-89 згідно з переліком, що додається.
4. Цей наказ набирає чинності через три роки з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра О. Качура.
Міністр Р. Богатирьова
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці”
1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці” розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання вимог підпункту 89.1.14. підпункту 89.1. пункту 89 розділу VI Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128.
2. Мета і шляхи її досягнення
Метою прийняття наказу є встановлення параметрів безпечності м’яса птиці, а також гармонізація законодавства з стандартами Кодексу Аліментаріус.
Проектом наказу встановлюються максимальні рівні токсичних елементів, антибіотиків, нітрозамінів, пестицидів, бенз(а)пірену та мікробіологічних показників м’яса птиці.
3. Правові аспекти
У цій сфері правового регулювання діють закони України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про безпечність та якість харчових продуктів”, постанова Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1089 “Деякі питання виконання пункту 327 Звіту робочої групи з розгляду заявки України про вступ до Світової організації торгівлі”.
4. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація положень проекту наказу не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.
5. Позиція зацікавлених органів
Відповідно до ст. 1 Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” обов’язкові параметри безпечності – науково обґрунтовані та затверджені у встановленому законодавством порядку параметри (санітарні нормативи), включаючи максимальні межі залишків (далі – ММЗ), максимальні рівні (далі – МР), допустимі добові дози (далі -ДДД), рівні включень, недотримання яких у харчових продуктах може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людини.
Відповідно до ст. 1 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” санітарно-епідеміологічний норматив (гігієнічний норматив, епідеміологічний показник, протиепідемічний норматив) – встановлене дослідженнями припустиме максимальне або мінімальне кількісне та (або) якісне значення показника, що характеризує фактор середовища життєдіяльності за медичними критеріями (параметрами) його безпечності для здоров’я людини та здоров’я майбутніх поколінь, а також стан здоров’я населення за критеріями захворюваності, розповсюджуваності хвороб, фізичного розвитку, імунітету тощо;
Проект наказу потребує погодження з Національною академією медичних наук України та підлягає державній реєстрації в Мін’юсті України.
6. Регіональний аспект
Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.
61. Запобігання дискримінації
У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Громадська антидискримінаційна експертиза не проводилась.
7. Запобігання корупції
У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень, у зв’язку з чим громадська антикорупційна експертиза не проводилась.
8. Громадське обговорення
Проект наказу розміщено на офіційному веб-сайті МОЗ України в мережі Інтернет для громадського обговорення.
9. Позиція соціальних партнерів
Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери, а тому не потребує погодження з уповноваженими представниками від всеукраїнських профспілок, їх об’єднаннями та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців.
10. Оцінка регуляторного впливу
Проект наказу не є регуляторним актом.
11. Прогноз результатів
Реалізація наказу дозволить встановити медичні вимоги безпеки до м’яса птиці, дотримання яких забезпечить високий рівень захисту здоров’я населення.
Міністр охорони здоров’я України Р. Богатирьова
“____” _____________ 2013 р.
Підготувала +Марія Морозова