Проект наказу “Про затвердження Державних санітарних норм і правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини”
НАКАЗ
N
м.Київ
Повідомлення про оприлюднення
Проект наказу “Про затвердження Державних санітарних норм і правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини”
Пояснювальна записка
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу “Про затвердження Державних санітарних норм і правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” (далі – Наказ).
Проект наказу розроблено Державною санітарно-епідеміологічною службою України та Міністерством охорони здоров’я України на розроблено на виконання пункту 197.4 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187 з метою нормативного врегулювання до європейських стандартів вимог щодо якості та безпечності харчових продуктів.
Метою прийняття наказу є реалізація державної політики щодо нормативного врегулювання та гармонізації вимог до європейських стандартів з питань якості та безпечності харчових продуктів.
Проектом встановлено медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини, і не включають гігієнічні нормативи і регламенти щодо вмісту в харчових продуктах та продовольчій сировині хімічних, біологічних, фізичних факторів, затверджені в установленому законодавством порядку.
Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України та Держсанепідслужбою України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.
Контактні особи:
Півень Наталія Василівна, тел. 253-82-66,
e-mail: [email protected]
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.
Контактні особи:
Омельчук Світлана Анатоліївна, тел. 425-46-11
Про затвердження Державних санітарних норм та правил ” Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини”
На виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187, керуючись підпунктом 7 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Державні санітарні норми та правила “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини”, щододаються.
2. Державній санітарно-епідеміологічній службі України забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Моісеєнко Р.О.та голову Державної санітарно-епідеміологічної служби України Пономаренка А. М.
4. Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2014 року.
Віце-прем’єр-міністр України –
Міністр Р. Богатирьова
1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” (далі – санітарні норми) розроблено на виконання пункту 197.4 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187 з метою нормативного врегулювання до європейських стандартів вимог щодо якості та безпечності харчових продуктів.
Ці санітарні норми встановлюють медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини.
2. Мета та шляхи її досягнення
Метою прийняття наказу є реалізація державної політики щодо нормативного врегулювання та гармонізації вимог до європейських стандартів з питань якості та безпечності харчових продуктів.
3. Правові аспекти
Реалізація положень цього наказу не потребує розроблення нових законодавчих актів. У даній сфері правового регулювання діють Основи законодавства України про охорону здоров’я, закони України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про безпечність та якість харчових продуктів”, “Про дитяче харчування”, інші нормативно-правові акти.
4. Фінансово-економічне обґрунтування
Прийняття наказу не потребує додаткових фінансових та інших матеріальних витрат.
5. Позиція заінтересованих органів
Відповідно до ст. 1 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” розроблення та обґрунтування санітарних норм, що встановлюють медичні вимоги щодо безпеки для здоров’я і життя людини належить виключно до медичної професійної компетенції, а тому проект наказу МОЗ України “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” не потребує погодження з зацікавленими центральними органами виконавчої влади, окрім Національної академії медичних наук України.
6. Регіональний аспект
Проект наказу не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць, а тому не потребує узгодження з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
7. Запобігання корупції
У проекті наказу МОЗ України “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень, у зв’язку з чим громадська антикорупційна експертиза не проводилась.
8. Громадське обговорення
Відповідно до ст. 3 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” дія цього наказу не поширюється на здійснення регуляторної діяльності, пов’язаної з прийняттям актів, якими доводяться до відома фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань рішення органів, які є вищестоящими по відношенню до органів, які приймають ці акти, а тому проект наказу МОЗ України “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” не потребує громадського обговорення.
9. Позиція соціальних партнерів
Проект наказу не потребує погодження з Федерацією роботодавців України та Федерацією професійних спілок України.
10. Оцінка регуляторного впливу
Відповідно до ст. 3 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” дія цього Закону не поширюється на здійснення регуляторної діяльності, пов’язаної з прийняттям санітарних норм, а тому проект наказу МОЗ України “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини” не є регуляторним актом.
11. Прогноз результатів
Прийняття нормативного акта сприятиме посиленню державного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів.
Віце-прем’єр-міністр України –
Міністр Р. Богатирьова
“____” _____________ 2012р.
Підготувала +Марія Морозова