Статті

Домашній догляд за хворими після інсульту

26/04/2018

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, що розвивається як ускладнення артеріальної гіпертензії, атеросклерозу судин головного мозку, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету тощо. Інсульт спричинює ушкодження тканин мозку та розлади його функцій: когнітивних, рухових, мовних. Реабілітація пацієнтів має відбуватися з долученням професіоналів: неврологів, спеціалістів з фізичної реабілітації, фізіотерапевтів, нейропсихологів, масажистів, логопедів. Проте основне навантаження в період відновлення хворого лягає на його близьких. Реабілітація хворих після інсульту відбувається повільно, тому догляд за ними потребує наполегливості, системності та великого терпіння

Догляд за лежачими хворими

Якщо є можливість, вкладіть хворого на спеціальне багатофункціональне ліжко з регульованою висотою. Це значно полегшить перегортання хворого та виконання інших маніпуляцій. Постіль повинна бути зручною та просторою. Розмістіть ліжко такими чином, щоб до нього можна було підійти з будь-якого боку. Бажано, щоб хворий з ліжка бачив двері та міг дивитися у вікно.

Для профілактики пролежнів використовуйте спеціальний матрац, оздоблений компресором. За його відсутності положення тіла хворого треба міняти не рідше ніж кожні 2 год. На простирадло покладіть поглинаючу одноразову пелюшку, яка попередить виникнення опрілостей.

Слідкуйте, щоб хворий робив дихальну гімнастику 8–10 разів на добу, тривалість вправ має становити 3–6 хв.

Якщо хворий перебуває в положенні лежачи на спині:

  • поруч із ліжком, з паралізованого боку поставте табуретку та покладіть на неї велику подушку так, щоб кут подушки виявився під плечовим суглобом хворого. Розігніть руку хворого в лікті, покладіть долонею вгору, випряміть пальці, накладіть лонгету і прибинтуйте її до руки — від кисті до середини передпліччя. Відведіть руку пацієнта в бік на 90°, зберігаючи положення «долонею вгору», і покладіть на подушку так, щоб плечовий суглоб і вся рука були на одному рівні по горизонталі. Між рукою та грудною кліткою покладіть валик таким чином, щоб зафіксувати руку в правильному положенні;
  • паралізовану ногу хворого зігніть в коліні на 15–20°, під коліно покладіть валик. Гомілковостопний суглоб у напівзігнутому стані зафіксуйте за допомогою підставки.

Якщо хворий перебуває в положенні лежачи на здоровому боці:

  • паралізовану руку зігніть в плечовому та ліктьовому суглобах і підкладіть під неї подушку;
  • паралізовану ногу зігніть у кульшовому, колінному і гомілковостопному суглобах і підкладіть під неї подушку.

Якщо хворий перебуває в положенні лежачи на паралізованому боці:

  • нахиліть голову хворого трохи вниз;
  • паралізовану руку підопічного витягніть вперед під прямим кутом до тіла і поверніть долонею вгору;
  • здорову руку хворого покладіть на бік або відведіть назад (але не вперед);
  • паралізовану ногу пацієнта випряміть в кульшовому та злегка зігніть у колінному суглобах;
  • здорову ногу зігніть в кульшовому та колінному суглобах і підкладіть під неї подушку.

Рухи

Кожні 4 год виконуйте з підопічним комплекс вправ лікувальної гімнастики. Слідкуйте, щоб рухи були плавні й не завдавали болю.

Виходити з постільного режиму треба поступово і тільки за погодженням з лікарем. Спочатку хворого вчать сідати, потім — робити гімнастику для ніг, вставати, а тільки потім — ходити. Щоб навчити пацієнта сидіти в ліжку, останнє бажано оздобити спеціальними пристосуваннями (поручами, штангами для підтягування тощо). Навчіть хворого спускати ноги з ліжка та пересідати на стілець або крісло-каталку, що стоїть поруч. Потім поступово вчіть хворого стояти; переносити вагу тіла з однієї сторони тіла на іншу; робити кроки на місці. При навчанні ходьбі перебувайте поруч з хворим з ураженого боку. Для навчання ходьбі використовуйте ходунки.

Гігієна

Регулярно міняйте підгузки (якщо вони потрібні), натільну та постільну білизну хворого.

Щоденні гігієнічні процедури включають умивання, миття рук і тіла, чищення зубів і підтримку чистоти ділянки промежини.

Хворих, які тривалий час перебувають в положенні лежачи, обтирають вологою губкою, приділяючи особливу увагу шкірним складкам та ділянці промежини. Після цього шкіру розтирають рушником, витирають насухо, а шкірні складки і місця, в яких шкіра стикається з постіллю, змащують кремом. Таку саму процедуру повторюють при заміні підгузка — інтимну ділянку обмивають, ретельно витирають, а на шкіру наносять крем.

Прийом їжі

В раціоні слід зменшити кількість тваринних жирів та солі. Це сприятиме зниженню рівня холестерину в крові та допоможе уникнути розвитку ускладнень. У меню хворого доцільно включати овочі та фрукти для попередження закрепів. Добова енергетична цінність раціону повинна складати 2000–2500 ккал.

У деяких пацієнтів після інсульту виникають проблеми з ковтанням. Вони можуть не відчувати їжу або рідину на одній або іншій стороні рота, можливі труднощі з жуванням або слиновиділенням.

Щоб полегшити пацієнту жування та ковтання:

  • готуйте страви, які легко жувати та ковтати, і пам’ятайте, що хворому легше проковтнути м’яку їжу, ніж рідку. Тверду їжу дрібно нарізайте або додавайте до неї супи або соки. Рідину можна згустити знежиреним сухим молоком;
  • не давайте хворому в’язкої їжі, яка прилипає до піднебіння та яку важко ковтати (м’який сир, в’язкі фрукти, пюре), або надто сухої їжі (підсмажений хліб, сухе печиво);
  • їжа повинна бути теплою;
  • бажано, щоб їжа смачно пахла — це стимулює вироблення слини;
  • подавайте їжу завжди з непошкодженого боку та під час годування кладіть її в неуражений бік рота.

Після кожного шматочка їжі переконайтеся, що рот і горло чисті. Якщо хворий не може самостійно видалити їжу, що залишилася в ураженій стороні рота, допоможіть йому.

Після закінчення прийому їжі хворий має бути в положенні сидячи ще від 45 до 60 хв.

Викликайте лікаря, якщо у хворого підвищилася температура тіла, виник сильний біль в боці, оскільки у таких хворих існує високий ризик розвитку пневмонії.

Якщо на паралізованому боці виникли набряки, це може бути ознакою тромбозу вен.

У осіб, що перенесли інсульт, вірогідність повторного інсульту вища у 15 разів, ніж у тих, у кого інсульту не було. Для зниження ризику повторного інсульту необхідно:

  • ретельно виконувати всі призначення лікаря;
  • контролювати АТ: цільовий рівень має становити 140/90 мм рт. ст., у хворих на цукровий діабет — 130/80 мм рт. ст.;
  • контролювати рівень холестерину;
  • не курити, не вживати алкоголь;
  • нормалізувати масу тіла шляхом корекції дієти та регулярних фізичних навантажень

subscribe

Кілька порад

  • Для відновлення нормального циклу сну знижуйте температуру повітря в кімнаті хворого на ніч, зменшуйте калорійність їжі та її температуру (після гарячої рясної їжі людина засинає).
  • Заохочуйте хворого до самостійності — вона є джерелом самоповаги.
  • Надавайте хворому емоційну підтримку, поводьтесь оптимістично, переконуйте його, що рідні його люблять і цінують незалежно від стану.

Тетяна Ткаченко, канд. біол. наук

“Фармацевт Практик” #4′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ