Статті

«Фармацевтичний центр навчання та досліджень»: саморозвиток – у тренді

22/11/2016

Нещодавно в Україні з’явилося нове фармацевтичне громадське об’єднання — «Фармацевтичний центр навчання та досліджень»
(далі ГО «ФАРМА-ЕР»), яке основною метою своєї діяльності визначає підвищення рівня обізнаності широкого загалу з питань фармації та першої домедичної допомоги. Детально про ГО «ФАРМА-ЕР» розповідає Дмитро Горілик, голова та засновник, інженер-технолог Корпорації «Артеріум»

Дмитро Горілик

Дмитро Горілик

— Життя не зміниться, допоки ми самі не вирішимо його змінити. Який шлях обрати? Що дійсно дасть результати, а що не вартує й хвилини уваги? Достеменно відомо одне — внесок часу, зусиль і фінансів у свій саморозвиток обов’язково принесе дивіденди у майбутньому.

Постійне неперервне навчання та розвиток особистості — необхідна умова того, щоб бути в тренді. Зважаючи на колосальне зростання кількості інформації та доступності її отримання, в сучасному світі, за словами гуру менеджменту Пітера Друкера, необхідно дуже швидко бігти, щоб залишатися на місці. Фармація та медицина є одними з лідируючих галузей за обсягами генерації нових знань, у яких навіть фахівцям буває складно розібратися, то що й казати про не спеціалістів. Якраз тому молода фармацевтична громадська організація «Фармацевтичний центр навчання та досліджень» взяла на себе місію популяризатора фармацевтичних та медичних знань серед населення.

farma_er_logoНаша ГО утворилася в результаті перемоги у грантовому конкурсі школи лідерів нового покоління «Сходи в майбутнє», організатором і спонсором якого виступила вітчизняна фармацевтична компанія «Юрія-Фарм». У конкурсі взяли участь команди з 10 медичних вишів країни. Команда однодумців з числа випускників фармацевтичного факультету ЛНМУ ім. Данила Галицького у складі Дмитра Горілика, Ігора-Берната Мастеляка, Романа Крутяка та Богдана Зомбика здобула перемогу з проектом «Фармацевтична обізнаність населення».

Основними завданнями ГО «ФАРМА-ЕР» є пропагування передових технологій, досягнень фармацевтичної науки серед широкого загалу, захист споживачів від поширення недостовірної інформації медичного характеру, проведення семінарів, тренінгів, лекцій для громадян та організацій, а також участь у розробленні законодавчих, нормотворчих та інших регуляторних актів, перспективних планів та програм розвитку фармацевтичної справи і наукової роботи у галузі фармації.

Так, ГО «ФАРМА-ЕР» провели тренінги на тему: «Врятуй життя. Перша допомога з мінімальним набором засобів», «Допоможи собі сам. Ефективне самолікування», «В аптеку — не за ліками. Вироби медичного призначення». Участь у цих заняттях була безкоштовною для усіх бажаючих, що дозволило представникам різних спеціальностей отримати нові знання.

В активній фазі знаходиться наш проект «Боєць-рятівник. Перша допомога з мінімальним набором засобів», який виконується спільно з Головним управлінням поліції у Львівській області. Ідея проекту полягає в проведенні практичних занять для правоохоронців та військових, які зараз беруть участь у антитерористичній операції на сході України. Окрім того, нашими пріоритетами є постійна співпраця із ЛНМУ ім. Данила Галицького та продовження місії farma_er_1проекту школи лідерів нового покоління корпорації «Юрія-Фарм» — підтримка найактивніших студентів, які прагнуть до саморозвитку. Саме тому ГО «ФАРМА-ЕР» приєдналась до партнерів ювілейної ХХ Всеукраїнської олімпіади з фармації та привітала переможців подарунками.

Проводячи безкоштовні заняття з першої долікарської допомоги і семінари із самолікування, ми прагнемо не просто викласти матеріал для населення у звичному для всіх форматі навчання, а надати якісно нові знання,
використовуючи інтерактив, практичні завдання, заохочення учасників. Це дозволяє дізнатися про життєво необхідні речі у новому форматі. Ми традиційно відходимо від взаємовідносин «викладач» — «учень», створюємо умови для вільного спілкування під час заняття, для отримання актуальних відповідей на питання учасників.

Іншим нашим правилом є подання виключно перевіреної інформації, в якій ми впевнені, адже однією із сучасних проблем в українському суспільстві є недовіра до фармацевтичних компаній та медичного персоналу. Ми стоїмо на шляху повернення довіри суспільства до фармації та медичної галузі загалом, розвінчання міфів, які панують і поширюються через ЗМІ та інтернет. Ми хочемо, щоб кожен громадянин сприймав працівників охорони здоров’я як джерело достовірної інформації.

subscribe

Довіра до фармацевтичних компаній ґрунтується на репутації самої компанії та її продукції. Як показало опитування, довіра до виробника постійно знижується через панування стереотипів, що підтримуються недостатньо обізнаними споживачами.

Основна кількість хибних тверджень пов’язана з переконанням про неефективність лікарських засобів вітчизняного виробництва порівняно з імпортними, причому без реальних на це підстав. Також варто зазначити, що неймовірно малий відсоток пацієнтів дотримуються вимог відповідального самолікування, внаслідок чого маємо неефективну терапію та недовіру до системи охорони здоров’я в Україні в цілому, що несе шкоду як самим farma_er_3пацієнтам, так і аптечним закладам та вітчизняним виробникам фармацевтичної продукції. Саме тому реалізація проекту фармацевтичної обізнаності шляхом інформаційно-просвітницької діяльності від ГО «ФАРМА-ЕР» не тільки підтримує тренд саморозвитку населення, але й є необхідною та надзвичайно важливою умовою покращання стану системи охорони здоров’я.

Щодо найближчих планів ГО «ФАРМА-ЕР», то варто відзначити, що проект «Фармацевтична обізнаність населення» залишається для нас пріоритетним. Саме тому найближчим часом очікується проведення тренінгів та семінарів на різні теми: алергія, лікування болю різної локалізації, самолікування при застуді тощо. Планується також проведення вебінарів, розміщення матеріалів занять у відкритому доступі на наших інформаційних ресурсах та в соціальних мережах.

Суттєву перспективу ми вбачаємо в співпраці з Львівською обласною державною адміністрацією та іншими громадськими організаціями та благодійними фондами. Зокрема, підписаний Меморандум про співпрацю з Благодійним фондом «Крайовий реабілітаційний комплекс м. Стрий» вселяє надію на участь нашої організації у такому важливому процесі, як комплексна реабілітація ветеранів АТО. Окрім соціальних проектів, члени ГО «ФАРМА-ЕР» проводять дослідження, метою яких є оцінка якості надання фармацевтичної опіки провізорами, опитування щодо ефективності, безпеки та економічної доступності вітчизняних та імпортних лікарських засобів.

Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #11′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ