Лікарські засобиСтатті

Мігрень: як повернути контроль над власним життям?

30/05/2018

Відомий генетик Володимир Ефроїмсон в книзі «Геніальність і генетика» [1] висунув цікаву гіпотезу, згідно з якою ціла низка хвороб людини є супутниками геніальності. Він пояснював це певними біохімічними процесами у мозку, які начебто стимулюють психічні функції. Серед таких хвороб він згадує і мігрень, яка стала справжнім прокляттям для багатьох талановитих особистостей: Юлія Цезаря, Олександра Македонського, Наполеона Бонапарта, Людвіга ван Бетховена, Фредеріка Шопена, Фрідріха Ніцше, Миколи Гоголя тощо. Припущення вченого не були доведені, проте немає сумніву: більшість геніїв без вагань відмовилась би від своєї геніальності, аби тільки ніколи не переживати жахливих тортур — нападів мігрені

Біль, що руйнує життя

Клінічна картина мігрені досить різноманітна. Появі головного болю можуть передувати певні неврологічні прояви (аура) — зорові, сенсорні, мовні порушення, слабкість м’язів. Головний біль при мігрені інтенсивний, зазвичай пульсуючого характеру, він, як правило, локалізується в одній половині голови та посилюється при найменшому фізичному навантаженні.

Головний біль при мігрені може супроводжуватися боязню світла, запахів, дотиків або гучних звуків. Під час нападу можливі нудота, блювання, діарея, запаморочення, прискорене серцебиття, відчуття нестачі повітря, озноб або відчуття жару, порушення сну тощо [2].

Напад мігрені може тривати від 4 год до 3 діб. Три чверті пацієнтів переживають напад мігрені принаймні раз на місяць, у деяких вони можуть виникати двічі на тиждень [3].

Тому, хто ніколи не переживав нападів мігрені, складно уявити як вони можуть впливати на життя. Особи з мігренню часто відчувають, що не контролюють власне життя, бояться, що напад порушить їх плани, що вони підведуть колег або близьких. Мігрень може впливати на стосунки з оточуючими, самооцінку, підвищувати ризик розвитку депресії.

Незважаючи на тяжкий перебіг мігрені, навіть в розвинених країнах приблизно половина хворих не знають про свій діагноз та, відповідно, не отримують ефективного лікування [4]. В Україні головний біль, навіть сильний, також не вважається приводом для візиту до лікаря. Тому надавати професійну пораду пацієнту з сильним головним болем часто доводиться провізорам та фармацевтам.

Як швидко розпізнати мігрень?

«Що ви порадите від головного болю?». Це питання в аптеці можна почути багато разів на день, але не варто всім автоматично пропонувати популярні анальгетики та НПЗП. Мігрень має специфічний патогенез, тому потребує особливого підходу. Виявити мігрень у відвідувача допоможе зручний опитувальник, розроблений для первинного скринінгу пацієнтів із головним болем [5]. Поставте три питання:

1. Чи супроводжувався головний біль нудотою та /або блюванням протягом останніх 3 міс?

2. Чи супроводжувався головний біль непереносимістю світла протягом останніх 3 міс?

3. Чи обмежував головний біль працездатність, навчання та виконання повсякденних справ щонайменше на один день протягом останніх 3 міс?

Якщо відвідувач відповість «так» хоча б на два запитання, то з ймовірністю 93% у нього — мігрень [5].

Що порадити при нападі мігрені?

При гострій помірній/тяжкій мігрені анальгетики та НПЗП, зокрема комбіновані, часто неефективні або недостатньо ефективні. Це призводить до того, що пацієнти приймають їх надто часто та у високих дозах, що спричинює звикання, формування анальгетичної залежності, розвиток абузусного головного болю. Пацієнтам із тяжкими нападами мігрені лікування варто відразу починати з протимігренозних препаратів, у першу чергу триптанів [2].

Триптани — це селективні агоністи серотонінових рецепторів 5-НТ1b та 5-НТ1d, які були розроблені спеціально для усунення нападів мігрені. Дія триптанів заснована як на нейрогенному, так і на судинному механізмі. Вони ефективні у будь-якій фазі нападу мігрені, проте найкращий результат проявляють при застосуванні у перші 2 год від початку мігренозного нападу [2].

Результати масштабних досліджень, в яких вивчали ефективність різних лікарських засобів при нападах мігрені, а також задоволення пацієнтів лікуванням, підтвердили, що ці показники є найвищими для триптанів (84%), тоді як терапія НПЗП, анальгетиками та ерготаміном задовольнила лише 37, 26 та 47% пацієнтів відповідно [6].

Представником нового покоління триптанів є ризатриптан. Після перорального прийому він швидко і повністю абсорбується, тому починає діяти вже через 30 хв на відміну від інших триптанів, ефект яких відчувається лише через 45–60 хв [7].

Різоптан — лікарський засіб, що містить ризатриптан, виробляє компанія «Асіно». Препарат швидко позбавить нападу мігрені та супутніх проявів — нудоти, блювання, звуко- та світлобоязні. При прийомі Різоптану не буде потреби у застосуванні інших препаратів протягом 24 год після успішного усунення нападу мігрені.

Різоптан захистить від «тортур» мігрені та поверне контроль над власним життям.

Література

  1. Эфроимсон В. Гениальность и генетика. – М., 1998. – 544 с.
  2. Орос М.М., Главацьких Х.С. Особливості епідеміології мігрені та її вплив на тактику лікування // Укр. мед. часопис. – 2018. – № 1 (123) – I/II.
  3. Headache Disorders — not respected, not resourced. All-Party Parliamentary Group on Primary Headache Disorders. 2010
  4. World Health Organisation & Lifting the Burden. ATLAS of Headache Disorders And Resources in the World 2011
  5. Lipton RB, Dodick D, Sadovsky R et al. A self-administered screener for migraine in primary care: The ID Migraine validation study // Neurology, 2003, 61 (2): 375-82.
  6. Lantéri-Minet M, Massiou H, Romatet S et al. An Instrument to Assess Patient Perceptions of Satisfaction With Acute Migraine Treatment (EXPERTStudy) // Headache, 2011, 51: 590-601.
  7. Tfelt-Hansen P, De Vries P, Saxena PR. Triptans in migraine: a comparative review of pharmacology, pharmacokinetics and efficacy // Drugs, 2000, 60 (6): 1259-87.

UA-RIZO-PUB-052018-006

Р. П. МОЗ України: №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

Повна інформація знаходиться в інструкціях для медичного застосування препаратів. Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

“Фармацевт Практик” #5′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ