Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка друга: «У чорного орла»

Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка друга: «У чорного орла»

25/02/2018

Сьогодні ми хочемо розповісти вам про легендарну празьку аптеку, яка не тільки зуміла вижити і немов би вітає нас із сивої давнини, але й стала історичним початком сучасного промислового виробництва ліків у Чеській Республіці

На розі двох вулиць — на перехресті століть

Є такі аптеки, які канули в історію, перетворилися на музеї, але є і такі, яким пощастило набагато більше — вони працюють і сьогодні, переживши череду власників, вир історії та конкуренцію колег. Прогулюючись Прагою, на Малостранській площі на розі вулиць Замецької та Нерудової можна потрапити в аптеку «У чорного орла» (U Černėho orla), з якою пов’язана довга історія аптеки Фрагнера. В цьому будинку аптека розміщується з 1488 р. Чому їй пощастило більше, ніж іншим, і вона вже 530 років служить людям?

Середньовічні історії старовинної аптеки…

Історії, які дійшли до нас аж з середньовіччя, виглядають казками, але це тільки додає «шарму» празькій давнині. Наприкінці ХV ст. аптекою володів аптекар Апатик, але втратив її після конфіскації. Наступним власником став Ян Даніел Капер з Капрштейн, але йому не довелося довго керувати аптекою. Як говорить старовинний літопис, молода дружина Капера закохалася у красеня Адама із Запа, який вбив законного чоловіка на прохання дружини-зрадниці. Цей злочин було невдовзі розкрито, і два винуватці були жорстоко покарані судом.

З цього моменту власниками аптеки «У чорного орла» були придворні аптекарі. Згідно з літописом тут готували антидоти та протиревматичні препарати за рецептами, які винайшов сам алхімік Едвард Келі [1]. Аптека не раз змінювала своє розташування, поперемінно переїжджаючи із сусідніх кутових будинків № 205 та 203, поки остаточно не оселилась в номері 205.

Магістр Фрагнер

Сталося так, що у цій аптеці практикувався під час навчання у Карловому університеті 33-річний студент Бенджамін Фрагнер. Він закохався в дочку дуже заможного комерсанта, який в якості приданого у 1857 р. купив для подружжя молодих будинок з аптекою U Černého orla у старого фармацевта Пуджмана, який вже збирався відпочити. Саме з Фрагнером і була пов’язана щаслива доля цієї аптеки, яка і тепер носить його ім’я.

Магістр Фрагнер розбудував аптеку до сучасних розмірів. Слава про його ліки розійшлася всією Чехією. Зокрема, його «Празька домашня мазь» була настільки успішною, що для її виробництва довелося розширювати аптеку. Тут було винайдено легендарні авторські ліки магістра Фрагнера — Сибрумін, Тимомель, Бальзам Dr. Троянди тощо.

Згодом турбота про компанію перейшла до сина Карела, який виявився хорошим господарем. І в першій половині ХХ ст. фармацевтичне виробництво в аптеці U Černého orla розширилося настільки, що необхідно було перемістити його до заводських цехів.

Найсучасніша аптека в Празі

За словами сучасників, аптека U Černého orla була однією з кращих об’єктів у Празі на початку ХХ ст. Мале виробництво і науково-дослідна лабораторія, прикріплена до аптеки, мали прилади для виготовлення таблеток (обертальний і ексцентричний таблетпреси, супозиторні машинки, кульки і стрижні, вальці для мазей, перколятори для підготовки настоянок і екстрактів, а також інше хіміко-технологічне обладнання, в основному імпортоване з Франції і Німеччини). А ще з 1890 р. тут використовувалася парова машина потужністю шість кінських сил.

Сучасне обладнання дозволило істотно розширити асортимент ліків. Починаючи з 20-х років ХХ ст. деякі з основних фармацевтичних компаній створили невеликі дослідницькі лабораторії. Важливою подією стало поєднання науково-технічного дослідження двох відомих фармацевтичних компаній у Празі — Б. Фрагнера&Interpharma та Модржани в 1932 р. Тут почали виготовляти нові вітаміни, протисифілісний Арсафен (Arsaphen, Spironovan), сульфаніламід (Dipron) та інші препарати (пелантан для зменшення згортання крові). Серед них також були галенові препарати, алкалоїди маткових ріжків, antiluetika (ліки проти гонореї), кофеїн, ліки від кашлю, такі як Thymomels cillae і антисептичні пероральні намистини (драже для розсмоктування). Завдяки професійній і підприємницькій діяльності на основі ретельного моніторингу подій у фармацевтичному світі (в основному в Німеччині і Швейцарії) Карела Фрагнера по праву називають засновником чеської фармацевтичної промисловості.

Читайте також: Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки.
Нотатка перша: «У янгола»

Від батька до сина

Грандіозним планам Карела завадила його несподівана смерть. Аптеку з промисловою компанію очолив його син Їржі Фрагнер, який був талановитою і високоосвіченою людиною, мав фармацевтичну і хіміко-технологічну освіту. Восени 1918 р. він навчався на фармацевтичному факультеті Карлового університету та одночасно в Хіміко-технологічній вищій школі Технічного університету в Празі. У 1920 р. успішно закінчив дворічне стажування в аптеці, отримав звання магістра фармації та склав перший державний іспит в Інституті хімічної технології. У 1922 р. Їржі склав II державний іспит в Інституті хімічних технологій і отримав диплом інженера.

Їржі Фрагнер разом з братом Ярославом, відомим чеським архітектором, розробив проект промислового виробництва заводу в Дольні Меховолу біля Праги. В 1930 р. було зведено перші промислові потужності. Директором компанії залишався до кінця другої світової війни Їржі Фрагнер. У компанії він поступово запровадив нові технології та реалізував деякі дуже амбіційні проекти. Фрагнер був також ініціатором розробки першого чеського пеніциліну, який був успішно виділений у 1944 р. під назвою «Б.Ф. Микоїн 510».

Після націоналізації в 1946 р. завод був відділений від аптеки. Компанія стала частиною Об’єднаної фармацевтичної промисловості (SPOFA). Маючи 750 працівників і чудове оснащення вона стала провідним фармацевтичним заводом у післявоєнній Чехословаччині. Через постійно зростаючу потребу в готових лікарських формах питання масового розширення виробництва розглядалося на початку 60-х років. Ця програма розширення була завершена в 1979 р. і привела до побудови сучасних виробничих потужностей з відповідними можливостями. З 1989 р. компанія зазнала декількох істотних змін в організації та власності, була завершена програма модернізації та створені умови для регіонального зростання. З 1993 р. компанія була представлена як бренд «Лечіва А.С.», а вже у 2003 р. побачив світ новий бренд — Zentiva (Zentiva CZ s.r.o.).

Довідка. Zentiva — міжнародна фармацевтична компанія, зареєстрована в Нідерландах, яка займається розробкою, виробництвом та продажем генеричних продуктів. З 2009 р. входить до складу Sanofi

А що сьогодні?

Аптека Фрагнера зберегла аутентичний інтер’єр кінця ХІХ — початку ХХ ст. Відвідувачі можуть тут не тільки придбати ліки, але й отримати естетичну насолоду. Як і раніше, тут ектемпорально виготовляють ліки для дітей і дорослих (наприклад, пантезил, пантегейг, конопан, коновітан, назопантіл, липопантен, октифлам, антивугрові мазі). Аптека U Černėho orla також спеціалізується на екстемпоральному виготовленні стоматологічних препаратів. Зараз готують до випуску альтернативу популярної «Празької домашньої мазі», що тепер буде називатися «Нова празька мазь Фрагнера». Крім того, в аптеці продають ліки для тварин. Популярними є пероральна суспензія доксицикліну, преднізолон, метронідазол, міконазол, шампунь з хлоргексидином, вушний гель з міконазолом (та/або з гентаміцином) і навіть протикашльові сиропи для тварин.

Для виготовлення ліків аптека має сучасну асистентську кімнату та обладнане робоче місце провізора-аналітика, може виготовляти також стерильні лікарські форми (очні краплі).

Аптека U Černėho orla намагається втримати клієнтів за рахунок додаткових безкоштовних сервісів. Тут можна отримати професійну консультацію з раціонального прийому ліків або як позбутися тютюнової залежності. Аптека має офіційну акредитацію з надання консультації та догляду за пацієнтами з хворобою Альцгеймера. Таку акредитацію видають персонально Чеська лекарніцка комора та Міністерство охорони здоров’я Чеської Республіки. В аптеці U Černėho orla це право має Збинек Скленарж, доктор фармації, голова аптеки. Основна мета такої акредитації полягає у своєчасному виявленні пацієнтів з когнітивними порушеннями та проведення первинної предіагностики (тестів на запам’ятовування з використанням анкет MMSE або MoCAанкета AD8, «Нью-Йоркського тесту», запитальника GDS).

subscribe

Читайте також: Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки.
Нотатка перша: «У янгола»

Текст і фото: Руслан Редькін, канд. фарм. наук

“Фармацевт Практик” #2′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ