Статті

Секрет здорових ніг — зарядка

12/07/2016

Зниження фізичної активності людини через малорухливий спосіб життя насамперед позначається на стані опорно-рухового апарату. Степан Хабаль, лікар вищої категорії, завідувач Центру стаціонарної допомоги комунальної 5-ї МКП м. Львова, розробив авторську методику (ізометричні вправи), яка допоможе позбутися багатьох проблем, пов’язаних із порушенням постави, хворобами суглобів та остеохондрозом хребта

Що таке ізометричні вправи?

Habalj StefanНа відміну від динамічних вправ тренування з ізометричним напруженням швидко та ефективно зміцнюють сухожилля, м’язи і суглоби. Ці вправи передбачають напруження м’язів без зміни їхньої довжини та без появи рухів у суглобах, робота яких і залежить від м’язів, які зазнають напруження.

Завдяки ізометричним тренуванням зміцнюються з’єднання сухожиль м’язів з кістковими структурами, капсули і зв’язки суглобів; досягається мобілізація та стабілізація суглоба завдяки зміцненню його капсульно-зв’язкового апарату; збільшується кількість синовіальної рідини і зменшується вираженість проліферативних змін у суглобах.

Нединамічна гімнастика дає ефект самомасажу, поступово нормалізує пластику м’яза та його структуру. Причому зникнення гіпертонусу м’яза є функціональним, а не структурним явищем, тобто в організмі відновлюється механізм контролю за регуляцією тонусу в межах сегментарного апарату спинного мозку. Паралельно вдається ліквідувати сухожильні спазми.

Ізометричні тренування попереджають виникнення дезадаптаційних змін у м’язах та усувають нестабільність суглобів хребта, які виникли через остеохондроз.

Протипоказання до виконання ізометричних вправ

Абсолютні

1. Свіжі переломи.

2. Гострі розлади кровообігу в головному та спинному мозку на ранніх стадіях.

3. Злоякісні пухлини кісток.

Відносні

1. Гострі запальні процеси у м’язах, суглобах кінцівок і хребта.

2. Хвороби органів та систем у стадії декомпенсації.

Умовні позначення

ПП — початкова поза

НР — напрям руху, натискування

Ізометричні вправи для кульшового суглоба

Izometr_gymnastic_legs11

 

Izometr_gymnastic_legs22

 

Izometr_gymnastic_legs33

 

Izometr_gymnastic_legs44

 

subscribe

“Фармацевт Практик” #6′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ