Статті

Симптоми аутизму полегшила пересадка кишкової мікрофлори

Статті

Симптоми аутизму полегшила пересадка кишкової мікрофлори

10/04/2019

Протягом двох років американські вчені спостерігали за впливом фекальної трансплантації на прояви розладів аутистичного спектру у 18 дітей. Окрім нормалізації діяльності травної системи, у дітлахів значимо покращилася поведінка

Ефективних методів лікування розладів аутистичного спектру на сьогодні не існує. Певне покращення може принести хіба що тривала поведінкова терапія. В 2017 р. в США розпочався пілотний проект із вивчення впливу пересадки кишкового мікробіому здорових людей (фекальної трансплантації) на симптоми аутистичних розладів – як шлунково-кишкові, так і поведінкові.

18 дітей протягом двох тижнів проходили курс антибіотикотерапії, потім – очищення кишечнику та курс інгібіторів протонної помпи для зниження кислотності шлункового соку та підвищення виживання пересадженої мікробіоти. Діти отримували фекальний мікробіом здорових людей (Standardized Human Gut Microbiota) щоденно протягом 7-8 тижнів.  Спостереження проводили 10 тижнів протягом лікування та 8 тижнів одразу після закінчення лікування. Спостерігалася нормалізація функцій ШКТ: зникли закрепи, діарея, біль в животі. Крім того відбулося покращення поведінкових симптомів. Побічних ефектів терапії зафіксовано не було.

subscribe

В новій статті* автори дослідження повідомили, що позитивний ефект лікування зберігся через 2 роки після його закінчення. Згідно з результатами опитування Childhood Autism Rating Scale (CARS), тяжкість симптомів розладів аутистичного спектру знизилася в середньому на 47% у порівнянні з показником на початку лікування.  Важливо, що одразу після курсу терапії тяжкість симптомів знизилися лише на 23%. Отже, позитивний ефект трансплантації мікробіоти продовжував реалізовуватися після припинення курсу лікування.

Аналіз складу кишкової мікробіоти в учасників пілотного дослідження показав, що зміни під впливом фекальної трансплантації збереглися: у всіх спостерігалося збільшення бактеріального різноманіття та відносно високий вміст бактерій родів Bifidobacteria та Prevotella.

Автори вказують на безпеку даного методу для лікування шлунково-кишкових та поведінкових розладів у дітей з розладами аутистичного спектру та вважають доцільним проведення подвійних-засліплених плацебо-контрольованих досліджень.

Читайте також: Феномен «супер-донорів» при фекальній трансплантації

Нагадаємо, що перенесення кишкової мікрофлори від здорової людини-донора застосовують для лікування інфекції Clostridium difficile, яка зазвичай є наслідком антибіотикотерапії та може призводити до станів, що загрожують життю. Крім того, метод випробовують у лікуванні хвороби Крона, синдрому подразненого кишечника, цукрового діабету 2-го типу, метаболічного синдрому тощо.

* Kang D-W, Adams JB, Coleman DM et al. Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy on autism symptoms and gut microbiota // Scientific Reports, 2019, 9, Article number: 5821. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-019-42183-0

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ