Лікарські засобиСтатті

Застудні «дари» осені

20/10/2017

Осінь — пора року, особливо щедра на гостинці. Але тут як кому пощастить. Бо одних вона обдаровує багатими врожаями овочів і фруктів, а іншим дістаються безкінечні застуди, нежить і хворе горло. Але чи привід це, щоб не любити осінь?

Справді, дощ, вітер і прохолодні сірі дні у багатьох із нас викликають депресію, яка сама собою знижує імунний захист і природну опірність інфекціям. Нерідко восени застуду провокує переохолодження. Та й світ застудних вірусів, яких налічується понад дві сотні, щороку дивує нас появою нових.

«Осінні» пацієнти — чи то діти, чи то дорослі — дуже схожі між собою, оскільки зазвичай у них болить горло і тече з носа. На жаль, більшість людей не сприймають такі симптоми як серйозні, тож дуже рідко звертаються до лікаря. Саме тому завдання провізора-першостільника — нагадати відвідувачам аптеки про важкі ускладнення, які може зумовити нелікована застуда (зокрема, синусит, отит, трахеїт, ангіна), та запропонувати ефективні, безпечні та доступні лікарські засоби для лікування болю у горлі та нежитю.

Парний вихід

Значною мірою дискомфорт у горлі виникає через інфекційні захворювання носоглотки, спричинені вірусною або бактеріальною етіологією. Першими ознаками інфекції є почервоніння та набрякання епітелію горла.

Усунути ці неприємні відчуття можна за допомогою антисептичних препаратів місцевої дії — таблеток для розсмоктування, які містять три активні речовини, що доповнюють дію одна одної: 2,4-дихлорбензиловий спирт, амілметакрезол і левоментол.

Антисептики локальної дії активні щодо широкого спектра грампозитивних та грамнегативних бактерій, перешкоджають їхньому росту і розмноженню у порожнині рота і горла та мають знеболювальний ефект.

Провізору потрібно обов’язково наголосити на тому, що при вчасному застосуванні антисептичних лікарських засобів локальної дії при захворюваннях горла потреба в антибіотику зменшується або й зовсім зникає.

Водночас не варто легковажити першими проявами нежитю. Подолати їх допоможе двокомпонентний назальний спрей. Ксилометазолін як похідне імідазолу звужує судини порожнини носа, зменшує набряк і сприяє легшому відходженню виділень. А декспантенол — біологічно активне похідне пантотенової кислоти (вітаміну групи В) — сприяє регенерації епітелію слизової оболонки носа та її загоєнню, оскільки бере участь у виробленні тканинної імунної відповіді.

Як правило, клінічний ефект після застосування такого засобу можна спостерігати вже через 5–10 хв після першого розпилення.

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Повна інформація про препарати міститься в інструкціях для медичного застосування

№ UA/7673/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін без цукру, льодяники

№ UA/7674/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін, льодяники

 

“Фармацевт Практик” #10′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ