Статті

Море за склом: акваріумна «психотерапія»

23/05/2020

Одне з питань тренувальної бази знавців інтелектуального клубу звучить так: «Німецький натураліст Еміль Адольф Россмесслер у 1857 р. написав книгу «Море за склом». Латинське слово, яке він придумав, дало назву тим, що у 1972 р. виступили у «Трюмі». Назвіть це слово».

Нескладно здогадатись, що правильна відповідь — «акваріум» (лат. aquarium).

Це штучно створене водне середовище у прозорому резервуарі для утримання організмів-гідробіонтів (рослин і тварин) та спостереження за ними є не тільки прикрасою інтер’єру та дитячою забавкою. Акваріум удома чи на роботі — доволі дієвий засіб порятунку від стресу.

Стародавнє хобі

Подейкують, що першими акваріумістами були китайці, які милуються золотими рибками (спершу в штучних водоймах, а згодом у посудинах) вже не одну тисячу років. Спеціальними басейнами з рибами та лотосом славилися сади єгипетських фараонів.

У Стародавньому Римі «пісцини» (ставки з проточною водою) і «акварени» (садки та посудини для риб, каракатиць тощо) були неодмінною приналежністю будинків заможних громадян.

Спогляданням за рибами захоплювався і правитель ацтеків Монтесума, який тримав у своєму палаці кілька своєрідних акваріумів, що називалися «диявольськими посудинами».

До Європи захоплення живими рибками прийшло з Китаю разом із порцеляною у XVI–XVII ст., але становлення акваріумістики у її сучасному розумінні відбулося у середині XIX ст. Першу в світі експозицію акваріумів та тераріумів було відкрито в Лондонському зоопарку в 1849 р.

Акваріум

Акваріум в інтер’єрі

Сьогодні наявність акваріума — це сильний і яскравий акцент, здатний оживити та освіжити навіть найсуворіший інтер’єр. Акваріум — це дивовижна і, головне, жива та динамічна краса поруч з буденністю. Чудові краєвиди, прикрашені зеленню, коралами, керамічними палацами, затонулими судами та скляними скульптурками, не можуть не зачаровувати, особливо якщо власник є за сумісництвом також і автором цього «дизайн-проєкту».

Останнім часом серед стилів акваріумного дизайну набуває все більшої популярності футуристичний варіант так званого сухого акваріума, або акваріума без риб. Акценти в таких випадках роблять на оригінальному рельєфі та освітленні. Якщо поєднати декілька різних ґрунтів, то вони можуть створити вельми цікаві та яскраві композиції. Це щось на зразок абстрактного живопису, де головною метою є не оспівування природної краси, а розкриття внутрішнього світу автора і власника підводного пейзажу, передача його світосприйняття та усвідомлення свого місця у всесвіті.

Відомо, що наявність акваріума в офісі підвищує працездатність співробітників, створює сприятливий мікроклімат у колективі та навіть сприяє підвищенню ефективності бізнесу

Акваріуми без риб займають в інтер’єрі те саме місце, що й звичайні «класичні» акваріуми, однак у них є свої особливості. Найголовніше — в них немає життя, а значить, немає і відходів. Акваріум без риб і рослин не вимагає щоденної уваги господаря. Його можна використовувати як світильник або нічник: оскільки в такому акваріумі немає рослин, питання про інтенсивність і колір освітлення вирішується виключно на основі авторського поняття про красу і доцільність.

Читайте також: Мастер-класс: террариум

Переваги спостереження

Акваріум — це не просто прикраса інтер’єру. Акваріумна «психотерапія» сприяє релаксації та допомагає усунути психологічний дискомфорт.

Відомо, що спостереження за проточною водою ще з давніх-давен вважалося корисним заняттям для людей розумової праці або для тих, хто живе у стані постійного нервового напруження. У сучасній психотерапії уважне споглядання води у будь-якому її вигляді (проточної, стоячої тощо) рекомендоване для здобуття емоційної рівноваги та боротьби з безсонням. Саме тому цілком виправданою є модна тенденція, про яку вже йшлося, а саме — акваріум без риб.

У той же час наявність за склом життя має свої переваги. Рухи рибок, видимі часом лише краєм ока, заспокоюють людину, допомагають зосередитися, відігнати зайві думки та турботи. Спостереження за акваріумом усуває стрес, налаштовує на мирний лад та підвищує настрій.

Читайте також: Зачем человеку хобби и как выбрать дело по душе?

Згідно з результатами досліджень, проведених американськими вченими, споглядання підводних мешканців (як і спілкування з тваринами у цілому) позитивно впливає як на психологічні, так і на фізіологічні показники: стабілізується серцевий ритм та зменшується вираженість психічного стресу [1].

Відомо, що наявність акваріума в офісі підвищує працездатність співробітників, створює сприятливий мікроклімат у колективі та навіть сприяє підвищенню ефективності бізнесу.

Загалом, удома чи на роботі, спостерігаючи за спокійним плаванням химерних акваріумних рибок та ніжною зеленню, людина відчуває себе менш напруженою та більш енергійною і щасливою.
Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"

Підготувала Олександра Демецька, канд. біол. наук

Література

  1. Sahrmann J.M. et al. Changes in human health parameters associated with a touchtank experience at a zoological institution. Zoo Biol. 2016. 35 (1):4-13.

“Фармацевт Практик” #5′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ