ПрактикаСтатті

АПТЕКА — НЕ МАГАЗИН

08/11/2011

ТОВ «Адоніс-В» — єдине приватне аптечне підприємство на Закарпатті, яке здійснює виготовлення лікарських форм та реалізує наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори

На війні як на війні

— Аптека, в якій ми зараз знаходимося, заснована у 1978 р. при Ужгородській обласній клінічній лікарні як міжлікарняна з виготовленням лікарських форм (у тому числі і тих лікарських засобів, що потребують асептичних умов виготовлення), — розповідає директор ТОВ «Адоніс-В» Аптека 130-1 Єлизавета Бисага. — На початку 90-х її реформували у госпрозрахункове підприємство. З розвалом Союзу працювати стало набагато важче, обласна клінічна лікарня не мала коштів, щоби розраховуватися за ліки, накопичилося чимало бюджетних боргів. Виплачувати зарплату працівникам аптеки не було з чого. Тоді керівництво аптечного закладу, який входив до Закарпатського обласного виробничого об’єднання «Фармація», звернулося до адміністрації з проханням створити роздрібний відділ реалізації лікарських засобів в аптеці та відкрити аптечний пункт при поліклініці ОКЛ.

А потім розпочалася так звана реорганізація аптек, що входили на правах юридичних осіб до ЗОВО «Фармація», а їхні приміщення були комунальною власністю міста. Під прикриттям «реорганізації» чимало аптечних закладів зникло з аптечної «карти» Ужгорода назавжди. Понад усе переймаючись тим, аби колектив не спіткала доля аптеки № 1 — найстарішого 300-річного аптечного закладу міста, у приміщенні якого тепер працює банк, Єлизавета Іванівна оголосила реорганізаторам «війну» — зчинила в мас-медіа галас навколо нездорової ситуації на фармацевтичному ринку Ужгорода. Місцеві газети зарясніли публікаціями з виступами Є. Бисаги на захист аптеки. Відтак, аптечний заклад, вже як приватна структура, таки залишився. Щоправда, з 370 м2 вдалося відстояти лише 124 м2, але жодного з 20 працівників не звільнили і, до честі директора, зберегли аптечне виготовлення, обслуговування пільгових рецептів та відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

До речі, підприємство, хоча й приватної форми власності, працює не на єдиному, а на загальному податку, справно сплачуючи у бюджет всі належні податки, відрахування і збори.

Аптечне виготовлення — вершина фармації

У торговому залі аптеки «Адоніс-В» до віконечка провізора вишикувалася чималенька черга. Але ніхто з відвідувачів не нервує і не підганяє тих, хто стоїть попереду, адже кожний з них матиме змогу спокійно поговорити з аптекарем про свою проблему, отримати вичерпну консультацію і придбати необхідні ліки. Власне, грамотна фармацевтична опіка, яку тут здійснюють, і приваблює в аптеку велику кількість постійних покупців. Окрім того, на вибір закарпатців безумовно впливає наявність в асортименті ліків аптечного виготовлення та обслуговування всіх категорій пільговиків.

Нині в аптечній структурі «Адоніс В» три аптечних заклади: аптека, аптечний пункт та соціальний аптечний кіоск у центрі Ужгорода, де на безрецептурні препарати ціни нижчі, ніж у центральній аптеці.

Асортимент готових лікарських форм у мережі налічує понад 5000 найменувань, проте товарів парафармації небагато, здебільшого це лікувальна косметика і засоби догляду за хворими.

Колись місце розташування поблизу обласної клінічної лікарні приносило аптеці неабиякий зиск: усі пацієнти закуповували ліки саме тут, тож номенклатура формувалася відповідно до запитів лікарів. А тепер фінансування лікарні настільки покращилося (їй виділяють 14 млн грн на рік), що хворих там забезпечують медикаментами безкоштовно.

Поза тим, аптека зберегла за собою дрібногуртову реалізацію лікарських засобів. За перерахунком вона обслуговує ФАПи Ужгородського району, школи, дитячі садки, школи-інтернати, УжНУ, супермаркети «Епіцентр» і «Дастор». Тут також можна замовити ліки індивідуально, якщо їх не виявилося на аптечних полицях. Максимум за день людина отримає потрібний препарат.

— У рецептурно-виробничому відділі виготовляють усі зареєстровані лікарські форми, — продовжує розмову Єлизавета Іванівна. — Це спиртові і водні розчини, настої, відвари, мазі, порошки, суспензії. Обласну клінічну лікарню (19 відділень), обласну стоматологічну поліклініку, міську дитячу лікарню, обласний центр нейрохірургії, центральну районну лікарню, обласний госпіталь інвалідів вітчизняної війни та ліквідаторів аварії на ЧАЕС, Перечинську ЦРЛ та інші медичні заклади забезпечуємо екстемпоральними лікарськими формами: розчинами фурациліну, йодистого калію, натрію хлориду та калію хлориду, протарголу, еуфіліну, перекисом водню, хлористим кальцієм; порошками, мазями, емульсіями, суспензіями. Субстанції закуповуємо у фірми «Істок Плюс» (Дніпропетровськ), яка гарантує їхню якість. Ліки виготовляє щодня до 16.00 досвідчений фармацевт вищої категорії Ірина Кешель.

Основна цінність аптечного виготовлення полягає в індивідуальному підході до кожного пацієнта при невисокій вартості екстемпоральних ліків. Вони завжди свіжі і якісні засоби та не містять консервантів, барвників, підсолоджувачів. Такі препарати незамінні для людей старшого віку, дітей, вагітних. Мабуть, тому, до нас за ними часто приїздять хворі з інших районів області.

Транспортування, зберігання і відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюємо відповідно до вимог чинного законодавства. Вони зберігаються у спеціально обладананій кімнаті з двома рівнями захисту — внутрішньою і зовнішньою сигналізацією, яка виведена на пульт Державної служби охорони. Аптека забезпечує ними обласний перинатальний центр, міську клінічну і дитячу лікарні, інфекційну лікарню, міську і залізничну поліклініки, міський госпіталь інвалідів війни, онкологічний диспансер, 19 відділень ОКЛ, а також медичні заклади Перечинського і Чопського районів. Аптека відпускає ліки за рецептами форми № 1 (рожеві бланки) мешканцям Ужгорода, Ужгородського та Перечинського районів. За цю важливу ділянку аптечної діяльності несе відповідальність досвідчений провізор вищої категорії Лариса Варга.

Складний роботу доводиться виконувати при обслуговуванні пільгових рецептів для різних категорій хворих. За облік і звітність за пільговими рецептами відповідають провізори вищої категорії Олена Яцук, Маріанна Михайлюк та Лілія Василів.

Аптека — не магазин, тому навіть важко припустити, що у нас не буде якогось з класичних напрямків фармацевтичної діяльності і ми позбудемося того соціального навантаження, яке десятиліттями несли на своїх плечах, незважаючи на обтяжливі і прискіпливі часті перевірки різноманітних контролюючих органів. В аптеці повинно пахнути ліками, а не парфумами.

Нині при тотальному самолікуванні зросли вимоги до кваліфікації і професійного рівня провізорів, адже на них покладено відповідальність за здоров’я відвідувачів. Пригадую інцидент, свідком якого мимоволі стала в одній з районних аптек Закарпаття. До провізора звернулася сільська жінка з восьмирічною дитиною, що скаржилася на сильний біль у вусі і гнійні виділення. Їй порадили … Кетанов. Я не могла не втрутитися: дитина потребує негайного лікування у спеціаліста, їй потрібні антибіотики, інакше може втратити слух. Страшно подумати, що б могло трапитися з дівчинкою, якби вона при гострому отиті ще з тиждень приймала тільки знеболювальний препарат.

Я не випадково підкреслила, що при зміні форми власності ми не скоротили жодного працівника — маємо 16 спеціалістів: 9 провізорів і 7 фармацевтів. Це досвідчені, кваліфіковані і відповідальні фахівці. До багатьох з них люди приходять персонально.

Багато років свого життя присвятила аптеці колишня завідувачка, а тепер провізор-аналітик Лариса Ананівна Варга. Нещодавно ми відсвяткували її 70-ліття. А в цілому у нас працюють люди середнього віку, від 40 до 50 років.

Вміло розподілені обов’язки, ефективне використання знань, досвіду, практичних навичок персоналу, регулярне підвищення кваліфікації, самоосвіта забезпечують чітку злагоджену роботу колективу. Прикладом для підлеглих є сама Єлизавета Бисага, випускниця Житомирського фармацевтичного училища і Харківського фармацевтичного інституту. Сьогодні вона викладає аптечну технологію ліків на кафедрі фармацевтичних дисциплін медичного факультету УжНУ та працює над кандидатською дисертацією з фармацевтичної хімії.

В УжНУ, розповідає Єлизавета Іванівна, готують фахівців зі спеціальності «Фармація» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» кваліфікації «провізор» На кафедрі, крім аптечної технології ліків, викладають фармакогнозію, організацію та економіку фармації, промислову технологію лікарських засобів, клінічну фармацію, медичне і фармацевтичне товарознавство, менеджмент та маркетинг у фармації, фармакотерапію, фармацевтичне законодавство, стандартизацію лікарських засобів та низку інших дисциплін.

За словами Є. Бисаги, незважаючи на масове скорочення аптечного виготовлення, студенти виявляють до цього напрямку роботи неабиякий інтерес. Третьокурсники із задоволенням відвідують практичні заняття в університетській лабораторії, оснащеній сучасним устаткуванням, де облаштовано 12 робочих місць. Для студентів аптечна технологія — вершина фармації, яку вони прагнуть підкорити.

В аптеці «Адоніс-В» студенти проходять пропедевтичну та виробничу практику з аптечної технології ліків, ознайомчу та виробничу практику з організації економіки фармації, а випускники — інтернатуру. На жаль, як знавці аптечного виготовлення вони навряд чи зможуть знайти собі застосування в Ужгороді після закінчення навчання: в обласному центрі при величезній конкуренції діє лише дві виробничих аптеки. Єдина надія — на відродження аптечного виготовлення в майбутньому.

Лариса Дедишина

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ