Статті

Аптека очима першокурсника

14/07/2014

Студенти-фармацевти прагнуть стати добрими спеціалістами

Андрій Йосипович Дацко

Андрій Йосипович Дацко

— Вивчення професійно-орієнтованих дисциплін студенти першого курсу фармацевтичного факультету починають із предмета «Ознайомча практика з організації та економіки фармації», — розповідає доцент кафедри організації та економіки фармації фармацевтичного факультету ЛНМУ ім. Данила Галицького Андрій Йосипович Дацко. — Метою практики є формування теоретичних основ і професійно важливих навичок з організації фармацевтичного забезпечення населення відповідно до вимог Належної аптечної практики.

Під час проходження практики студенти ознайомлюються з організацією роботи аптеки, завданням і функціями аптечного закладу, його організаційною структурою, приміщеннями й обладнанням, номенклатурою штатних посад, вивчають положення інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму, набувають практичних навичок із дотримання в аптеках відповідного санітарного порядку. Здебільшого такі заняття проводяться на базі нашої навчально-виробничої аптеки.

Знання, отримані під час практики, першокурсники реалізують при виконанні індивідуального завдання, яке передбачає формування проектних пропозицій і розробку плану-схеми приміщення аптеки, в якій бажав би працювати майбутній випускник. Такі завдання, представивши цікаві, змістовні й аргументовані проектні пропозиції, успішно виконали більшість студентів першого курсу. Ось деякі відгуки.

Zhymelko-TetjanaТетяна Жимелко: Хоча наразі я навчаюся лише на першому курсі фармацевтичного факультету Львівського медичного університету, але вже зараз починаю замислюватися над своїм кар’єрним зростанням і тим, де я буду працювати. Адже для мене професія — це моє життя.

Я народилася й живу в маленькому місті Дубні, і саме там хочу працювати, де для мене все рідне. У моїй родині фармацевтів нема, тож треба буде починати самій, звісно, за підтримки й допомоги батьків.

Моя найбільша мрія — мати свою, нехай невеличку, приватну аптеку, яка буде розташована в центрі нашого туристичного міста, а саме — на вулиці Грушевського.

Напевно, моя кар’єра розпочнеться все ж таки з аптеки, яка реалізує готові лікарські засоби. Мій заклад матиме такі приміщення: зал обслуговування населення; приміщення для зберігання запасів (матеріальна кімната) лікарських засобів, лікарської рослинної сировини, засобів санітарії та гігієни, виробів медичного призначення; кабінет завідувача; кімната персоналу; гардеробна; комірка для зберігання засобів для прибирання; туалет; душова.

Що стосується відділів, то їх буде тільки два: відділ готових лікарських форм (функції: прийом рецептів на готові лікарські засоби аптечного і промислового виробництва та їх відпуск) і відділ безрецептурного продажу (функції: реалізація лікарських засобів, які відпускаються без рецепта, а також виробів медичного призначення).

Кожна аптека повинна бути укомплектована відповідними фахівцями й допоміжним персоналом. Саме тому в моєму майбутньому закладі будуть працювати такі працівники: завідувач аптеки, заступник завідувача аптеки, завідувач відділу, заступник завідувача відділу, фармацевт, санітарка-мийниця, бухгалтер, касир, прибиральниця.

От саме про таку аптеку я мрію, проте сподіваюся, що колись вона розшириться за рахунок виробничого відділу, де будуть виготовляти ліки в асептичних умовах.

Юстина Василевська:

Юстина Василевська:

Юстина Василевська: Я вважаю, що аптека — це не просто торговий зал для обслуговування пацієнтів, а складний самодостатній організм. Фармацевти повинні усвідомлювати надзвичайну важливість своєї праці та відповідально ставитися до вимог, якими чинне законодавство регулює аптечну діяльність. І це не залежить від форми власності — закони і правила мають бути однаковими як для державних, комунальних, так і для приватних аптек. Насамперед, необхідні окремі приміщення для зберігання готових лікарських засобів, зокрема кімната із вбудованими вогнетривкими шафами для легкозаймистих ліків, отруйних, наркотичних, психотропних засобів і прекурсорів.

У торговому залі замість стендів з інформацією для споживача я б розмістила планшети або інші електронні носії, де кожен відвідувач міг би знайти інформацію про всі зареєстровані в Україні лікарські препарати, їхні властивості, показання і протипоказання, сумісність з іншими медикаментами. Правдива й об’єктивна інформація про ліки є особливо актуальною з огляду на те, що більшість українців обирають їх, послуговуючись рекламою або порадою знайомих, зазвичай оминаючи кабінети лікарів. Тож така інформація надала б споживачам ліків більше впевненості у правильності свого вибору.

Ярослава Труфін

Ярослава Труфін

Ярослава Труфін: Під час занять нам неодноразово демонстрували відеоролики про гарні європейські аптеки, які переважно автоматизовані. На жаль, поки що нам не під силу повністю автоматизувати українські заклади, оскільки подібні нововведення потребують чималих матеріальних ресурсів. Але я мрію саме про таку сучасну аптеку, де б участь людини була зведена до мінімуму — пробити чек на комп’ютері. Певна річ, аптечні заклади такого рівня успішно можуть працювати лише у країнах, де діє страхова медицина, де відвідувач звертається до провізора, маючи в руках рецепт від лікаря, а не запитує у першостільника, що робити, коли живіт болить. Тож, вважаю, у нас усе попереду, раніше чи пізніше і в українських аптеках ставатиме менше людей і більше техніки. Це процес, який навряд чи вдасться зупинити.

Лариса Дедишина

«Фармацевт Практик» #07–08′  2013

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ