Статті

Артеріальний тиск можна визначити по відео обличчя

15/08/2019

Вчені з Китаю та Канади створили алгоритм*, який визначає артеріальний тиск людини по відеозапису її обличчя. Він аналізує зумовлені серцебиттям зміни інтенсивності світла, віддзеркаленого від гемоглобіну в судинах

Традиційний тонометр для вимірювання артеріального тиску – достатньо точний пристрій, але не дуже зручний для користування в дорозі або громадських місцях. Для більшої “мобільності” вимірювання тиску вчені пропонують технологію фотоплетизмографії, яка дозволяє визначати пульс та тиск, вимірюючи зміни об’єма судин після серцевих скорочень за допомогою фоторезистора або камери. Досі фотоплетізмографія  передбачала контакт пальця користувача з пристроєм. Завдяки новому алгоритму, створеному в Університеті Торонто, визначити тиск можна безконтактно – достатньо зробити відеозапис обличчя за допомогою камери смартфона.

Читайте також: Чому важливо контролювати свій артеріальний тиск

Через роботу серця судини обличчя періодично розширюються. При цьому збільшується інтенсивність червоного світла, яке було віддзеркалено від гемоглобіну крові та потрапило на відеокамеру. Одночасно, інтенсивність світла, що віддзеркалився від пігменту шкіри меланіну, залишається без змін. Вимірювання співвідношення цих компонентів світла, що потрапили на камеру, можна зафіксувати розширення судин. Алгоритм збирає дані з 17 найбільш інформативних ділянок на обличчі.

Артеріальний тиск

Ділянки обличчя, які алгоритм використовує для розрахунку артеріального тиску (Luo H et al., 2019*)

Для навчання та перевірки алгоритму розробники використовували дані 1328 осіб – відеозапис обличчя та показники артеріального тиску та пульсу, виміряні тонометром.

Точність визначення артеріального тиску за допомогою відеозапису – до 7 мм рт.ст.

subscribe

* Luo H, Yang D, Barszczyk A et al. Smartphone-Based Blood Pressure Measurement Using Transdermal Optical Imaging Technology // Circulation: Cardiovascular Imaging., 2019;12(8). https://doi.org/10.1161/CIRCIMAGING.119.008857

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ