Статті

Часта зміна лікарів негативно впливає на здоров’я

06/07/2018

Пацієнти, які регулярно відвідують одного лікаря, живуть довше та рідше потребують невідкладної медичної допомоги, ніж ті, хто консультується в різних лікарів одного профілю. Така тенденція спостерігається не тільки відносно терапевтів та сімейних лікарів, а й спеціалістів – хірургів, психіатрів тощо. Цього висновку дійшли вчені з Ексетерського університету (Велика Британія), які провели мета-аналіз 22 відповідних досліджень із баз даних Embase, MEDLINE та Web of Science

Проаналізовані дані стосувалися жителів різних країн, зокрема США, Канади, Великої Британії, Ізраїлю, Тайваню, Південної Кореї. В найбільшому дослідженні взяли участь майже 397 тис. пацієнтів. Роботи стосувалися різних аспектів медицини, але всі вони містили інформацію про смертність учасників, частоту госпіталізацій та відвідування лікарів.

Виявилося, що люди, які відвідують одного лікаря певної спеціальності, були більш послідовними та частіше дотримувалися рекомендацій із лікування та профілактики хвороб, ніж ті хто часто міняв лікарів. Не дивно, що “вірні” своїм лікарям пацієнти рідше потребували термінової госпіталізації. В одному з досліджень вказано, що в пацієнтів, які консультувалися в різних хірургів, ризик смерті в найближчі два роки був удвічі вищий, ніж у тих, хто відвідував одного лікаря.

subscribe

Може справа в тому, що комусь пощастило відразу знайти доброго кваліфікованого лікаря, тому він і здоровіший. А, можливо, «вірність» одному спеціалісту притаманна людям, які взагалі більш послідовні, відповідальні та уважні до свого здоров’я. Але один із авторів метааналізу Деніс Перейра Грей (Denis J Pereira Gray) вважає, що справа в іншому – в більшій довірі до знайомого лікаря. Він зазначає, що при консультації в одного добре знайомого лікаря пацієнти почуваються більш вільно, детальніше розповідають про свої симптоми та тривоги, і завдяки цьому лікарю простіше підібрати оптимальне лікування.

Читайте також: «Індекс Здоров’я. Україна» 2017: що думають українці про медицину та своє здоров’я?

* Pereira Gray DJ, Sidaway-Lee K, White E et al. Continuity of care with doctors—a matter of life and death? A systematic review of continuity of care and mortality // BMJ Open 2018;8:e021161. doi: 10.1136/bmjopen-2017-021161

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ