Статті

Хлорохін та гідроксіхлорохін у лікуванні COVID-19: питання безпеки

Статті

Хлорохін та гідроксіхлорохін у лікуванні COVID-19: питання безпеки

09/04/2020

Хлорохін та гідроксихлорохін – антипротозойні препарати, які в багатьох країнах застосовують у лікуванні коронавірусної хвороби COVID-19, незважаючи на те що достатньої доказової бази щодо їх ефективності поки немає. Незважаючи на оптимізм та навіть ентузіазм навколо цих препаратів, слід пам’ятати про можливі небажані ефекти при їх застосуванні, які можуть ускладнити перебіг COVID-19, та, відповідно, про неприпустимість самолікування ними

У зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції в світі багато людей хапаються за будь-яку можливість убезпечити себе від можливих фатальних наслідків. Це бажання цілком зрозуміле, але часто призводить до протилежного результату. Захоплення населення різних країн хлорохіном/ гідроксихлорохіном, зокрема після надихаючих спічів президента США Дональда Трампа, призвело до сплеску попиту на ці препарати та самостійного їх застосування для профілактики коронавірусної інфекції, самолікування легких форм тощо. В США чоловік помер, а його дружина перебуває в критичному стані після того, як вони прийняли хлорохін для профілактики COVID-19. Масове отруєння хлорохіном сталося в Нігерії, де препарат легкодоступний, адже широко використовується при малярії.

Наразі тривають клінічні дослідження, які визначать терапевтичну цінність препарату хлорохіну та гідроксіхлорохіну у лікуванні COVID-19. В країнах, де дозволено використання хлорохіну та гідроксіхлорохіну у лікуванні COVID-19, в тому числі в Україні, лікар приймає рішення про призначення цих засобів, ґрунтуючись на клінічній картині хвороби, наявності/відсутності протипоказань та ретельно зважуючи баланс користі та ризику для конкретного пацієнта. При цьому самолікування хлорохіном/ гідроксихлорохіном є неприпустимим: засоби мають побічні ефекти, в тому числі такі, що загрожують життю*.

В цілому хлорохін/гідороксихлорохін переносяться добре, але можуть викликати такі тяжкі реакції як:

  • серцева аритмія,
  • гіпоглікемія,
  • нейропсихіатричні ефекти, такі як збудження, сплутаність свідомості, галюцинації, параноя.

Метаболізм хлорохіну/гідороксихлорохіну у різних людей значно варіює за швидкістю, що впливає на ефективність терапії.

Хлорохін/гідороксихлорохін – токсичні сполуки, тому дуже небезпечним є їх передозування – воно може спричинити судоми, коматозний стан, зупинку серця.

Також, треба мати на увазі, що хлорохін/гідороксихлорохін взаємодіють з іншими лікарськими засобами.

subscribe

Окремо варто нагадати, що «запасаючи» хлорохін / гідроксихлорохін про всяк випадок, люди залишають без необхідного лікування тих, хто потребує його просто зараз: пацієнтів з тяжкими формами COVID-19, а також деякі інші категорії хворих, які отримували ці засоби і до епідемії (пацієнти з автоімунними захворюваннями, зокрема ревматоїдним артритом, системним червоним вовчаком тощо).

* Juurlink DN. Safety considerations with chloroquine, hydroxychloroquine and azithromycin in the management of SARS-CoV-2 infection. CMAJ 2020. doi: 10.1503/cmaj.200528.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ