Статті

Модулятори мікробіому – новий клас лікарських засобів

Статті

Модулятори мікробіому – новий клас лікарських засобів

17/08/2020

Експериментальний препарат SER-109 успішно пройшов фазу ІІІ клінічних випробувань як засіб лікування інфекції Clostridioides difficile (попередня назва – Clostridium difficile), яка виникає внаслідок ослаблення нормальної кишкової мікрофлори пацієнта, важко піддається лікуванню та загрожує смертельним результатом. Препарат на основі SER-109 може стати першим представником нового класу ліків із великим потенціалом – модуляторів мікробіому

C. difficile – умовно-патогенна бактерія, яка здатна виділяти токсин та утворювати спори, що передаються від людини людині фекально-оральним шляхом або через забруднені поверхні. C. difficile може колонізувати товстий кишечник у разі порушень або знищення нормальної мікрофлори людини. Найчастіше інфекції, асоційовані з C. difficile, трапляються в лікарнях внаслідок тривалої антибіотикотерапії у ослаблених пацієнтів. Інфекція супроводжується діареєю, болем в животі, гарячкою, може ускладнюватися псевдомембранозним колітом, токсичним мегаколоном, перфорацією кишки, сепсисом – станами які загрожують життю, особливо у пацієнтів похилого віку.

Лікування інфекції, асоційованої із C. difficile, є складним завданням. Лікування передбачає негайну відміну антибіотиків, які спричинили порушення мікробіому, та призначення метронідазолу, ванкоміцину або фідаксоміцину. Але близько половини пацієнтів стикаються з рецидивом. Проблема в тому, що антибіотики знищують активні форми збудника, але не спори, які в умовах дисбіозу активуються і захворювання починається знову. В терапії інфекції C. difficile використовують також моноклональне антитіло безлотоксумаб (Зинплава), яке зв’язує токсин C. difficile.

Інші засоби – пробіотики, в/в імуноглобуліни, інші антибіотики – не довели здатності попереджати рецидиви інфекції C. difficile. Призначення пробіотиків у комплексі з антибіотиками виглядає вельми перспективним, але досі не було представлено даних, які б уніфікували рецептуру проботиків. Крім того, у випробування пробіотиків, як правило, не включають хворих із груп високого ризику клострідіальної інфекції, отже невідомо, чи працюватимуть вони у тяжких випадках.

В низці досліджень інфекцію C. difficile вдається подолати за допомогою фекальної трансплантації – перенесення фекальної мікробіоти від здорових донорів до хворих пацієнтів. Незважаючи на успіхи, цей метод поки не гарантує повної безпеки щодо передачі при трансплантації патогенних вірусів бактерій, що значно обмежує його застосування.

Препарат – модулятор мікробіому SER-109, розроблений компанією Seres Therapeutics, має на меті відновлення здорової кишкової міробіоти, яка б завадила проростанню спор і росту C. difficile. SER-109 – фармацевтично вивірений набір спор більше, ніж 50 видів бактерій-коменсалів, що належать до відділу Firmicutes, зокрема представників родин Ruminococcaceae, Lachnospiraceae, корисних Clostridiaceae. SER-109 виготовляють шляхом виділення бактерій із випорожнень здорових донорів із наступною інактивацією та усуненням патогенних бактерій, вірусів, грибів.

SER-109 – це капсули для перорального застосування, що містять бактерій у вигляді спор. У кишечнику бактерії проростають та приживаються, що веде до нормалізації складу та функцій мікробіоти.

У клінічному дослідженні ECOSPOR III фази ІІІ брали участь 188 дорослих пацієнтів з інфекцією C. difficile, що багато разів (не менше 3 за останні 9 місяців) рецидиву вала. Хворим призначали SER-109 або плацебо по 4 капсули на день протягом 3 днів. Після завершення курсу лікування у учасників фіксували розвиток рецидивів протягом 8 тижнів. Рецидиви спостерігалися у 11% пацієнтів, які отримували SER-109, та 41% пацієнтів із групи плацебо, тобто абсолютний ризик рецидиву зменшився на 30%, а відносний (у порівнянні з плацебо) – на 73%. Профіль безпеки SER-109  та плацебо не відрізнялися.

Випробування SER-109 будуть продовжені, як у пацієнтів з інфекцією C. difficile, так і при інших станах: неспецифічному виразковому коліті, а також метастатичної меланоми (у комплексі з блокатором PD-L1 ніволумабом).

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"

Модулятори мікробіому активно розробляють та випробовують і інші компанії. Серед захворювань, у лікуванні яких можуть бути корисні модулятори мікробіому – вірусний гепатит В, розлади аутичного спектру, алергічні захворювання тощо.

Про зв’язок кишкової мікробіоти з функціонуванням різних органів та систем докладніше можна дізнатися в статтях ФП:

Кишкова мікробіота та цукровий діабет

Кишкова мікробіота та алергічні захворювання

Кишкова мікробіота та серцево-судинні захворювання: зв’язок існує!

Як кишкова мікробіота впливає на мозок?

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ