НаукаСтатті

Обережно, травма!

25/02/2021

Як ми раділи гарній погоді, морозам та снігу, що нарешті випав! Останніми роками зима рідко балувала гарною погодою. Як приємно покататися на ковзанах чи лижах, проїхатися з гірки на санчатах! Але саме тут на нас чатує найбільша небезпека – травми. Не слід забувати і про підступну ожеледицю. Відомо, що в зимовий період частота звернень до медичних установ з приводу травм зростає в 2–3 рази

Не панікувати!

Зазвичай до аптек звертаються вже після надання медичної допомоги за знеболювальними засобами. Але не виключена можливість, що саме вам доведеться надавати першу допомогу постраждалому до приїзду «швидкої допомоги». Тож не панікуємо, а пригадаємо, що перелом кінцівок, забій, вивих, розтягнення зв’язок виникають набагато частіше, ніж стани, що становлять загрозу життю (черепно-мозкові травми, перелом хребта, артеріальна кровотеча).

Тож негайного звернення до лікаря потребують:

  • – різкий біль у травмованій ділянці тіла при незначному фізичному навантаженні у поєднанні з обмеженням руху в суглобі;
  • – поява набряку та синюшного кольору протягом кількох хвилин;
  • – нудота, запаморочення, сонливість;
  • – підвищення температури тіла до 38 °С і вище на фоні травми;
  • – кровотеча у місці ушкодження (або носова кровотеча, що триває більше 10 хв);
  • – підозра на забій внутрішніх органів;
  • – вагітність [1].

Забій

Причиною пошкодження м’яких тканин частіше за все є падіння. Його ознаки – біль, набряк і гематома. Спосіб лікування залежить від місця травми. Що робити:

  • ·        забезпечити ураженій ділянці спокій;
  • ·        прикласти холод (гіпотермічні (охолоджувальні) пакети) або підручні засоби – мокрий рушник, лід чи заморожені продукти з холодильника (попередньо їх слід обгорнути тканиною);
  • ·        накласти тугу пов’язку і підняти уражену кінцівку вище рівня серця;
  • ·        якщо при падінні сталося порушення цілості шкірного покрову, продезінфікувати уражену ділянку.

Розтягнення зв’язок

Через ожеледицю ноги буквально роз’їжджаються, тому поширеною травмою є розтягнення зв’язок. Такі травми виникають через неприродні напрями і рухи суглоба, що перевищують його фізіологічний об’єм. Розтягнення супроводжується різким болем у місці травми, що посилюється під час руху, набряком. Функції травмованого суглоба значно зменшуються. Допомога при розтягуванні зв’язок ідентична до такої, що надають при забої, і полягає у місцевому охолодженні, накладанні тугої пов’язки, забезпеченні спокою травмованій кінцівці.

Слід пам’ятати, що туга пов’язка не повинна порушувати звичайний кровообіг і чутливість шкіри в ушкодженій кінцівці

Вивих

При надмірному навантаженні зв’язки можуть не втримати голівку однієї кістки в западині іншої. Зсув кісток може супроводжуватись розривом суглобової капсули. Така травма більш характерна для людей зі слабким зв’язковим апаратом. Найчастіше вивихи бувають у плечовому суглобі, у суглобах нижньої щелепи, а також пальців рук.

Ознаки: суглоб деформований, наче вивернутий, розміри його збільшені. Постраждалого з вивихом кінцівки необхідно доставити до лікувального закладу. Перша допомога при вивиху:

  • – прикласти холод до пошкодженого суглоба;
  • – дати постраждалому знеболювальне;
  • – зафіксувати пошкоджений суглоб у тому положенні, якого він набув після травми (нижню кінцівку знерухомити за допомогою шин або підручних засобів, верхню – підвісити на косинці, ремені тощо);
  • – не вправляти вивих самотужки;
  • – доправити постраждалого у лікувальний заклад.

Перелом

Часткове чи повне порушення цілості кістки або перелом виникає під дією механічного чинника. Найпоширенішими травмами в зимовий час є перелом променевої і стегнової кістки, а також щиколотки. Променева кістка найчастіше ушкоджується при падінні на витягнуту вперед руку. Перелом щиколотки ризикують отримати любителі високих чобіт та підборів, а шийки стегна – люди старшого віку, особливо жінки, при падінні на бік.

Ознаки перелому: інтенсивний біль, що посилюється при навантаженні на пошкоджену кістку або суміжні суглоби, виражена припухлість, крововилив, деформація і порушення функції кінцівки, кістковий хрускіт.

Перша медична допомога при переломах спрямована на зупинення кровотечі, запобігання зміщенню відламків кістки та травмуванню ними оточуючих тканин, проведення іммобілізації ушкоджених ділянок для подальшого транспортування потерпілого, профілактику ускладнень через шок, інфекцію.

Переломи кісток можуть бути відкритими і закритим. За відкритого перелому потрібно зупинити кровотечу шляхом накладання тугої пов’язки на рану чи джгута.

  • – Розрізати одяг над раною.
  • – Джгут або закрутку з підручних засобів накласти на розправлений одяг або на бинтову пов’язку на 5 см вище місця кровотечі.
  • – Гумовий джгут розтягнути, обгорнути кінцівку 23 рази і зафіксувати гачком.
  • – Якщо джгута немає, для зупинки кровотечі можна зробити закрутку з будь-якої достатньо міцної тканини, тасьми, стрічки, мотузки. Закрутку намотують на кінцівку, кінці зав’язують вузлом. У кільце, що утворилося, вставляють палицю і закручують поки не припиниться кровотеча. Після цього палицю фіксують бинтом або іншим способом.
  • – Зупинка кровотечі при наданні першої допомоги є тимчасовою, тому під джгут потрібно покласти записку, вказавши точний час його накладання.

У холодну пору року максимальний час накладання джгута становить 90 хв для нижньої кінцівки і 45 хв — для верхньої.

До приїзду «швидкої допомоги» травмованій людині треба допомогти прийняти положення, яке завдає найменше болю, та іммобілізувати пошкоджену кінцівку з використанням шин, пов’язок чи підручних засобів.

  • – При ушкодженнях кісток плечового пояса (ключиці чи лопатки) в пахову западину вкладають ватно-марлевий валик і підвішують уражену кінцівку на косинку або бинтову пов’язку, перекинуту через шию хворого.
  • – При переломі плечової кістки (верхня третина) руку згинають в ліктьовому суглобі під гострим кутом (долоню вкладають на груди з протилежного боку). У пахвову западину кладуть ватно-марлевий валик, передпліччя підвішують на косинці, а плече фіксують, примотуючи до тулуба бинтом. Перелом в середній третині потребує накладання шини. Її обгортають ватою і моделюють по неушкодженій кінцівці. Шину вигинають під прямим кутом, щоб зафіксувати три суглоби –– плечовий, ліктьовий і зап’ястковий другий кінець шини пригинають до спини постраждалого. У пахвову западину кладуть ватно-марлевий валик.
  • – При локалізації перелому в ділянці ліктьового суглоба шина повинна захоплювати плече і доходити до п’ястково-фалангового зчленування. Шину прибинтовують до плеча, ліктя, передпліччя, кисті, залишаючи вільними тільки пальці. Травмовану руку підвішують на косинці. При іммобілізації підручними засобами (палиці, дощечка тощо) із внутрішньої сторони верхній кінець імпровізованої шини повинен доходити до пахвової западини, а із зовнішньої –– виступати за плечовий суглоб та за лікоть. Такі шини прив’язують нижче і вище місця перелому до плечової кістки, а передпліччя підвішують на косинці.
  • – При ушкодженнях передпліччя необхідно виключити рух у ліктьовому і променезап’ястковому суглобах. Шину накладають по зовнішній поверхні руки, зігнутої під прямим кутом. Прибинтувавши її до передпліччя, підвішують на косинці.
  • – При ушкодженнях променезапясткового суглоба і кисті шину накладають від кінчиків пальців до ліктя з боку долоні. За наявності значних ушкоджень шину можна накладати також і на тильну поверхню. Кисті надають фізіологічного положення, а в долоню хворого вкладають щільний валик.
  • – При ушкодженні стегна шина повинна захоплювати три суглоби –– від пахової западини до ступні. При переломі гомілки фіксують колінний та гомілковостопний суглоби. Для правильного накладання шини потрібно підняти ногу за п’ятку (нібито знімаючи чобіт) і плавно витягнути. Шину прибинтовують до ушкодженої кінцівки із зовнішнього та внутрішнього боків.

Ожеледиця. Правила безпеки

Дозволити собі сидіти дома у дні підвищеного травматизму може не кожен, особливо якщо твоя робота пов’язана з галуззю охорони здоров’я. Тож намагайтесь дотримуватись правил безпеки, що допоможуть вам зберегти здоров’я:

  1. Будьте уважними при переході дороги. Пам’ятайте, що гальмівний шлях за поганих погодних умов стає більшим.
  2. На слизьких місцях пересувайтесь невеликими кроками.
  3. Віддавайте перевагу зручному взуттю на пласкій рельєфній підошві. За необхідності використовуйте спеціальні накладки на чоботи.
  4. Пересуваючись на небезпечних ділянках, не тримайте руки в кишенях.
  5. Якщо посковзнулись і відчули, що втрачаєте рівновагу, присядьте, щоб зменшити висоту падіння. В жодному випадку не виставляйте вперед руки, намагайтесь падати на бік.
  6. При падінні постарайтесь згрупуватись –– втягнути голову і прижати лікті до тулуба. Якщо падіння на спину не уникнути, притисніть підборіддя до грудей, а руки розставте за можливості ширше. Це застрахує вас від черепно-мозкової травми.

Підготувала Наталія Богданів

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ