СтаттіФармацевт Практик Review

ПОСЛИЗНУВСЯ, ВПАВ – ДО СУДУ!

26/01/2022

Зима – чудова пора року з великою кількістю свят, однак, на нас чатують і прикрі природні явища: буревії,снігові заноси і ожеледицю. Ожеледь, ожеледиця, падіння з дахів брил снігу та бурульок можуть нанести шкоду життю та здоров’ю. За даними Київської міської держадміністрації, тільки 20 грудня через ожеледицю травмувалося 15 людей, а 21 грудня вже було 128 дорослих та 7 дітей. При цьому ми часто скаржимося на погоду, забуваючи проте, що за стан доріг відповідають районні держадміністрації, державні установи, фірми та інші юридичні та приватні особи

Нормативна база

Конституція України кожному гарантує право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Найголовніше у випадках відшкодування шкоди довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності якої ви отримали травму, адже відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України особа, яка завдала шкоду, звільняється від відшкодування у разі доведення нею факту, що шкоду завдано не з її вини.

Згідно з частиною другою ст. 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» підприємства, установи, організації зобов’язані, зокрема:

  • • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також прилеглу до них територію;
  • • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Водночас громадяни мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо їх невиконання може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян, а також звертатися до суду з позовом про відшкодування збитків, заподіяні майну чи здоров’ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів.

Необхідно пам’ятати, що у відповідності до Норм часу та матеріально-технічних ресурсів, норм обслуговування для робітників при утриманні будинків, споруд і прибудинкових територій, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25 грудня 2013 року № 603, сколювання льоду та перекидання снігу і відколу − у зимовий період на прибудинковій території здійснюється за необхідності, а посипання території піском, піскосоляною сумішшю тощо − за наявності ожеледиці 4-8 разів на місяць.

Ст. 1195 Цивільного кодексу України визначає, що:

  • • Фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.
  • • У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров’я фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.
  • • Шкода, завдана фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв’язку з втратою здоров’я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів.

Також у разі травмування стане у нагоді Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру» від 22 березня 2001 р. № 270.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, недотримання державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 грн. на громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності − від 850 до 1700 грн.

Ті, хто приходить до травмпункту самостійно, фактично лишають себе можливості зібрати доказову базу для відшкодування збитків

Як діяти у випадку травмування?

Буває, що людина впала на лікоть, відчула гострий біль, але отряхнулась та пішла далі. Згодом з’явився набряк, а звернувшись до лікаря, виявилось, що це складний перелом. Ви самі приймаєте рішення, чи варто викликати швидку. Але у даному випадку пред’являти претензії буде пізно, практично неможливо. Вважайте, що ви пробачили тим, через кого травмувались.

Найголовніше для отримання відшкодування – це довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких ви отримали травму. Необхідно обов’язково сфотографувати або зафільмувати місце падіння, щоб на фото була прив’язка до назви вулиці, номеру будинку, чи будь-якого об’єкту нерухомості, на якому є вивіска. Якщо поблизу є камери спостереження, можливо, ви зможете отримати відеозапис. Ну, і куди ж без свідків… Запишіть контактні дані осіб, що бачили ваше падіння. Якщо ж ви потрапили в травмпункт, обов’язково прослідкуйте, щоб в картці була вказана причина травми – через падіння на вулиці такій-то, біля будинку такого-то, офісу фірми тощо. Запишіть дані бригади медиків, які вас доставили з місця події до лікарні. Якщо травма кваліфікується більш, ніж легкого ступеня – швидка допомога по даному факту повинна повідомити поліцію. Також необхідно пройти медичну експертизу (зазвичай лікарі самі вас на неї направляють), аби визначити ступінь тілесних ушкоджень: легкі, середні чи тяжкі. Якщо поліція зафіксувала факт отримання травми, напишіть заяву в правоохоронні органи. Збережіть усі квитанції, пов’язані з витратами на переїзд, лікування тощо. Доречно буде зробити ксерокопію, фото- або скан-копію запису в журналі лікаря «швидкої» допомоги. Протягом лікування збирайте усі чеки на придбання ліків, фіксуйте свої пересування.

Читайте також: Обережно, травма!

Як отримати відшкодування?

Визначте тих, хто є власником місця події. Вам може відповісти на це питання районна державна адміністрація, ЖЕК чи онлайн-реєстр власників нерухомого майна. Отримавши інформацію, зверніться до відповідальної установи і попросіть матеріальну компенсацію за лікування.

Доцільно сформулювати претензію і направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу організації, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви травмувалися. У листі слід вказати, що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також додати до листа копії документів, які підтверджують викладені обставини.

Якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, ви маєте право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за місцем проживання або заподіяння шкоди.

Звернення до суду щодо відшкодування

Для звернення до суду з відповідним позовом необхідно зібрати докази, які підтверджують падіння в певному місці та отримання травми, а саме:

  • • довідки з лікувальних закладів із зазначенням виду травми та обставин, за яких вона отримана тощо;
  • • наявність доказів порушення відповідачем у сфері благоустрою: відео- та фотозйомка із зазначенням дати та часу;
  • • покази свідків;
  • • підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепти лікарів, чеки, квитанції з аптек тощо;
  • • підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків щодо тяжкості моральних страждань, рецепти лікарів на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

Увага! У справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункт 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права ви зможете, звернувшись до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Олена Малішевська

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ