ЖизньСтатті

Прообраз із минулого: домові аптечки

16/01/2012

Тогочасні знахарі також приписували лікувальні властивості благородним металам, перлинам та деяким мінералам. Запаси заготовленої лікарської сировини, ліки рослинного, а потім тваринного і мінерального проходження зберігалися разом з іншим скарбом у господі: наливками, маринадами, вином, соками у спеціально зведених для того коморах-сховищах, які, власне, й отримали назву «аптечок». «Медикаменти» зберігалися тут у кульках, торбах, сітках, таких собі «прародичів» сучасних пляшечок, ампул і блістерів. У спеціально призначених скриньках зберігали прописи, за якими виготовлялися нехитрі ліки, мило, різні страви. Під час подорожей ліки з домових аптечок викладали в окрему коробку і брали з собою в дорогу.

Трохи згодом домові аптечки поповнилися засобами з трави конвалії, полину, квіток троянди, листя м’яти і шавлії, барбарису, ялівцю, барвінку, любистку. Доброї слави зажив малиновий, фіалковий, барбарисовий, порічковий оцет, причому для його виготовляння використовувалися як цілі, так і окремі частини рослини.

Серед засобів тваринного походження у домових аптечках зустрічалися настояні на горілці губи зайців, кроликів і чорногузів. Серцеві хвороби було прийнято лікувати настоянкою з бичачого язика. Широко застосовували розмаїті мазі: подрібнені трави чи коріння рослин змішувалися з жиром свійських і диких тварин — свиней, овець, борсуків, зайців, вовків, лисиць, ведмедів. У діло йшов навіть… людський жир, який постачали кати. Найбільш помічними вважалися суміші-теріаки з висушених жаб, вужів та багатьох видів гадюк.

У X-XII ст. домові аптеки існували також при монастирях. Ченці садили на городах лікарські рослини та самі готували з них ліки. Поступово ці аптечки розширювалися і перетворювалися в домові монастирські аптеки, які мали вже по кілька кімнат і чималі запаси лікувальних засобів.

При монастирях зароджувалися й перші притулки для хворих. Відомим був такий «асклепійон» при монастирі Святого Юра у Львові та при інших духовних осередках навколо міста. Окрім монахів, лікарською практикою займалися доморощені жерці-лікувальники — знахарі, костоправи, зубоволоки, зелійники-травознаї, облавники, відуни, потворники, чудесники, волхви, ворожки, повитухи. Але за найдосвідченіших у цій когорті мали цирульників. То були перші лікарі у місті: допомагали хворим і пораненим, виривали зуби, проводили операції з видалення каменів, ампутації, робили кровопускання. Перша згадка про львівського цирульника Ватеруша датується 1382 роком.  Він був заможною людиною, бо брав за свої послуги великі гроші.

Навчалися цирульники у дипломованих лікарів-чужинців, яких запрошували до княжого двору. Закордонні лікарі брали до себе кількох учнів, яким дозволяли доглядати хворих та проводити нескладні лікарські маніпуляції. Так досвід побутової медицини доповнювався наукою.

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ