ЖизньСтатті

Прообраз із минулого: домові аптечки

16/01/2012

Попри те, що у 1490 р. у Львові відкрилася перша приватна аптека, домові аптечки не втрачали своєї популярності серед населення, особливо на селі. У XVI-XVII ст. серед лікарських засобів у домових аптечках можна було натрапити на такі, що були невідомі як аптекарям, так і лікарям. Велику допомогу у створенні і веденні домових аптечок надавали різні порадники, записники, книжки, що видавалися впродовж XVI-XVII ст. Так, одні з перших посібників, де описувалося збирання і сушіння різного зілля для лікування, а також виготовлення мила, були видані у 1529 і 1535 рр. У 1534 р. надрукували травник Фалімужа, у 1595 — Марціна з Урцудова, у 1564 р. у Кракові видали книгу М. Сінника «Досвідчені ліки», написану ще в 1493 р. У 1660 р. вийшла книга невідомого автора «Аптека бідним без вартості» на 65 сторінках. Третина книги присвячена препаратам стибію та способам їх використання; вказано також хвороби, при яких допомагають ці ліки. Крім того, у книзі наводяться дані про селітру та її застосування.

У 1675 р. у Кракові побачила світ книга Я.К. Гауера «Загальна селянська економіка», у якій автор лікам присвятив цілий розділ, що так і називався «Про ліки». Тут подано рекомендації про час збирання і методи сушіння рослин. Зокрема, Гауер радить рослини, зібрані і висушені в сонячну погоду, не змішувати з рослинами, зібраними у дощ. Автор дає поради про лікування ран «червоним каменем», очевидно, однією із сполук стибію, що мав тоді дуже широке застосування. Він же рекомендує мати у домових аптечках й інші засоби, придбані у міських аптеках.

У кінці XVII на початку XVIII ст. видаються книги порад стосовно ведення домових аптечок: «Аптека домова», «Аптека домових ліків».

Конкурент конкуренту не товариш

Господарі деяких домових аптечок вели спеціальні записи як рецептів, так і результатів вживання тих чи інших ліків. У бібліотеці К. Предського збереглася подібна рукописна книжка (1634 р.), де подано рецепти для виготовлення настоїв з трав, коренів, плодів, описуються методи виготовлення ліків проти більм на очах і приготування мила для миття обличчя і рук. Здебільшого примітивні ліки з домових аптечок вживалися водночас з кулінарними виробами, аби замаскувати їх гіркий чи інший неприємний смак.

Успіхи хімічної науки на початку XIX ст. збагатили домові аптечки новими лікарськими засобами — солями і кислотами. Для домових аптечок почали виготовляти відвари з рослин або їх частин, які вживалися разом з хімічними речовинами — селітрою, солями стибію, тартратною кислотою, розчином аміаку, гіркою сіллю.

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ