Ex temporeНаукаСтатті

ПРИГОТУВАННЯ РІДКИХ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ: СПИРТ ПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО

28/10/2021

Спирти (Spiritus) — препарати, які отримують шляхом розчинення лікарських речовин в етанолі або за допомогою перегонки з етанолом лікарської рослинної сировини

Спирти є досить ефективними для симптоматичного лікування артрітів. На сьогодні відомо 150 різновидів артриту. За даними ВООЗ те чи інше артритичне захворювання має кожна десята людина. Захворювання може прогресувати роками, призводячи до витончення і деформації суглобових тканин і значно погіршуючи якість життя. Артрит найчастіше супроводжується гострим або постійно ниючим болем (основний симптом, усунути який буває досить складно), набряком, гіперемією, обмеженням рухливості і ранковою скутістю. Протизапальна медикаментозна терапія здатна лише купірувати симптоми і уповільнити прогресування, але не допомагає очищенню від омертвілих клітин суглоба і його живленню.
Для симптоматичного лікування даної патології використовують так звані спирти аптечного або промислового виробництва. Їх застосовують для усунення запалення шляхом аплікації на уражені суглоби. До складу цих препаратів входять речовини, які здатні проникати у суглоб і сприяти поліпшенню кровотоку, транспортуванню поживних речовин і стимуляції клітинних обмінних процесів.

Асортимент лікарських засобів даної групи невеликий (таблиця).

Це розчини лікарських речовин в етанолі (Spiritus aethylicus) різної концентрації, які використовують у медичній практиці в чистому вигляді або як складові інших екстемпоральних засобів.

До таких засобів належить авторський препарат під умовною назвою «спирт Преображенського», який не є спиртом у хімічному сенсі, а являє собою суміш офіцинальних спиртів зі стандартною фармакопейною рідиною — розчином аміаку (склад ІІ). Технологія цього препарату полягає у змішуванні відміряних кількостей компонентів з урахуванням їхніх фізико-хімічних властивостей.

В іншому варіанті авторського пропису спирту Преображенського додатково міститься масло вазелінове (склад І). В даному складі також міститься спирт мильний, який є емульгатором, необхідним для змішування масла з водними і спиртовими компонентами. У процесі приготування препарату утворення емульсії відбувається досить легко завдяки енергійному збовтуванню у флаконі для відпуску після додавання кожного компонента пропису.

Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ