Статті

Штучна підшлункова вироблятиме інсулін

11/02/2020

У житті пацієнтів із цукровим діабетом 1 типу є тяжкий незручний обов’язок – щоденні глюкозні тести та ін’єкції інсуліну. Звільнити хворих від цього пожиттєвого «ритуалу» може винахід ізраїльських вчених, так звана біо-штучна підшлункова залоза ßAir

Підшлункова залоза являє собою титановий контейнер, що містить живі бета-клітини острівкової тканини підшлункової залози, а також резервуар з киснем. Клітини отримують або у людини-донора, або у свині, або вирощують у лабораторії із власних стовбурових клітин пацієнта. Резервуар для кисню має спеціальний зовнішній порт для поповнення кисню щотижня.

Читайте також: У гонитві за пероральним інсуліном

Після імплантації під шкіру пристрій ßAir повинен слідкувати за рівнем глюкози в крові, а клітини підшлункової, що містяться в ньому, споживають кисень із резервуару, синтезують та виділяють інсулін. Наявність резервуару з киснем, на думку вчених, значно підвищує надійність пристрою, адже у попередніх моделях, які використовували кисень із крові людини, клітини підшлункової довго не витримували.

При трансплантації пристрою пацієнт не потребує імуносупресивної терапії, а за необхідності його легко прибрати.

subscribe

Поки пристрій випробували у 4 пацієнтів в Швеції, які використовували його протягом 10 місяців – у всіх клітини підшлункової функціонували як треба, побічних ефектів не спостерігалося. Наразі ßAir випробовують на лабораторних тваринах із цукровим діабетом. Пізніше цього року планується розпочати більш масштабні клінічні випробування штучної підшлункової ßAir.

Читайте також: Очень низкокалорийная диета может купировать гипергликемию при сахарном диабете

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ