Статті

У лікуванні алкоголізму може допомогти протисудомний препарат

Статті

У лікуванні алкоголізму може допомогти протисудомний препарат

13/03/2020

Відомо, що протисудомний засіб габапентин може бути використаний для лікування тяжкого алкогольного абстинентного синдрому. А в новому дослідженні виявилося, що габапентин також може бути використаний у лікуванні алкоголізму: він допомагає особам із діагностованим алкоголізмом утриматися від прийому алкоголю 

Габапентин – протисудомний засіб, який призначають при епілепсії та деяких психічних розладах. Його фармакологічна дія пов’язана з утворенням гальмівного нейромедіатора ЦНС гама-аміномасляної кислоти (ГАМК). Габапентин зокрема використовують для лікування тяжкого алкогольного абстинентного синдрому, який спостерігається на останніх стадіях алкоголізму та виражається нудотою, головним болем, депресивним станом, тремором кінцівок, тахікардією, пітливістю, запамороченням, тривожністю.

Вчені з Медичного університету штату Південна Кароліна (США) вирішили перевірити, чи впливає габапентин на потребу людини в алкоголі. Вони провели дослідження, до якого залучили 90 волонтерів із діагностованим алкоголізмом (вони всі вживали мінімум по 5 порцій (1 порція – це 14 г спирту) алкоголю кожного дня протягом останніх трьох місяців. Перед дослідженням учасники повинні були три дні утримуватися від вживання алкогольних напоїв та будь-яких медикаментів (крім призначених антидепресантів). 44 учасники отримували габапентин у дозуванні 1,2 г/день, решта 46 учасників отримували плацебо.

Читайте також: Перша допомога при отруєнні алкоголем

Дослідження тривало 16 тижнів, протягом яких учасники повинні були фіксувати весь алкоголь, який вживали, та раз на місяць проходити медичне обстеження. В результаті у 27% учасників із групи, яка отримувала габапентин, не було запійних днів, тоді як у групі плацебо таких було лише 9%. Повністю утриматися від вживання алкоголю в групі габапентину змогли 8 осіб, а в групі плацебо – 2 особи. Найбільше габапентин допоміг учасникам які на початку дослідження страждали на найтяжчу форму абстинентного синдрому. Серед побічних ефектів габапентину учасники відзначали запаморочення, яке не впливало на ефективність лікування.

Дія габапентину у пацієнтів з алкоголізмом, ймовірно, пояснюється вже відомим раніше впливом на абстинентний синдром. При тяжкому абстинентному синдромі людина хоче прийняти алкоголь, в першу чергу, щоб поліпшити самопочуття. Коли габапентин полегшує прояви абстиненції, він також знижує потребу в алкоголі.

subscribe

Для схвалення застосування габапентину у лікуванні алкоголізму потрібні додаткові дослідження.

* Anton RF, Latham P, Voronin K, et al. Efficacy of Gabapentin for the Treatment of Alcohol Use Disorder in Patients With Alcohol Withdrawal Symptoms: A Randomized Clinical Trial // JAMA Intern Med. Published online March 09, 2020. doi:10.1001/jamainternmed.2020.0249

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ