Статті

Вакцина Pfizer знижує ризик захворіти на COVID-19 на 90% (попередні дані)

Статті

Вакцина Pfizer знижує ризик захворіти на COVID-19 на 90% (попередні дані)

11/11/2020

Компанії Pfizer і BioNTech стали першими серед розробників вакцини проти COVID-19, хто оприлюднив попередні дані фази ІІІ клінічних випробувань. Незалежний дослідницький комітет заявив, що вакцина ефективна у 90% випадків. Спостереження за учасниками випробувань триває, тож остаточні дані щодо ефективності та безпечності вакцини будуть відомі пізніше

Pfizer почала розробку вакцини ще в березні 2020 р. Це генна вакцина – вона містить мРНК, що кодує S-білок вірусу SARS-CoV-2­­. При потраплянні мРНК в клітини людського організму починається синтез S-білка, який спричиняє імунну відповідь. Випробування вакцини фази І/ІІ почалися в травні. Тоді розробники тестували два варіанти вакцини на безпечність та здатність індукувати синтез антитіл та Т-клітинну імунну відповідь. Один варіант – BNT162b2 – викликав менше побічних ефектів (таких як гарячка та втома), тож використали дослідники саме його у випробуваннях фази ІІ/ІІІ, яка розпочалася наприкінці липня із залученням 30 тис. волонтерів в США, Аргентині, Бразилії, Німеччині та інших країнах. 12 вересня Pfizer і BioNTech оголосили, що планують розширити випробування в США до 43 тис. осіб, а в жовтні отримали дозвіл на залучення дітей від 12 років.

У фазі ІІІ клінічних випробувань досліджується ефективність вакцини. Із 43538 учасників 38955 отримали дві дози вакцини, тоді як решта отримала плацебо. Порівнюючи долю людей, які захворіли на COVID-19 у групах вакцини та плацебо, дослідники можуть робити висновки про те, наскільки ефективно вакцина запобігає захворюванню на COVID-19 як у тих, хто ніколи не хворів, так і в тих, хто вже переніс інфекцію SARS-CoV-2.

Читайте також: Вакцинація «генами»: як це відбувається і чи допоможе у боротьбі з COVID-19

Перші оцінки ефективності вакцини були зроблені, коли серед всіх волонтерів захворіли 94 особи. Розрахунки показали, що захворюваність серед вакцинованих була на 90% нижчою, ніж середи тих, хто отримував плацебо. Для того щоб підвищити статистичну достовірність даних, дослідники продовжуватимуть дослідження до того моменту, коли захворіє принаймні 164 особи. Паралельно ретельно вивчаються побічні ефекти вакцини. Згодом всі результати будуть опубліковані у науковому журналі, що рецензується.

На фазі ІІІ клінічних випробувань знаходяться також вакцин проти COVID-19, створені компаніями AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, кількома китайскими компаніями.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Вакцини на основі РНК – швидкі в розробці, але ще не мають достатнього досвіду застосування. Проте головна проблема – їхня нестабільність. РНК-вакцини потребують дуже низької температури для зберігання (-80°С), що створює численні логістичні проблемиВакцина Pfizer знижує ризик захворіти на COVID-19 на 90% (попередні дані)

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ