Статті

Запах Різдва

25/12/2020

Запах апельсинів, мандаринів, кориці, хвої новорічної ялинки… Ось що робить наш настрій по-справжньому святковим. Всім відомо, що передчуття свята набагато приємніше, аніж воно саме. Тому важливо якомога раніше відчути наближення Нового року та Різдва і зануритися в їхню казкову атмосферу. Аби не змарнувати момент справжнього дива, яке відбувається в новорічну ніч та на Різдво, необхідно заздалегідь продумати дрібниці та підготуватися до свята. А який ваш запах Різдва?

Розповідає Світлана Климишина, канд. фарм. наук, старший викладач кафедри організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ЛНМУ ім. Данила Галицького

Світлана Климишина

Світлана Климишина

Аромат різдвяних свят

Помандер — це натуральний освіжувач повітря із запахом новорічних свят, а ще оригінальна прикраса. Традиція майструвати взимку цитрусові помандери походить із Британії. Їх виготовляють з апельсинів, лимонів чи яблук, які декорують гвоздикою, корицею та іншими прянощами. Власне цей аромат і вважається символом Різдва та Нового року. Помандери традиційно обв’язують стрічками і підвішують у помешканнях або роблять з них композиції, щоб прикрасити обідній стіл, камінну полицю чи журнальний столик. До речі, помандер має чарівну силу відганяти похмурі думки, покращувати настрій і робити атмосферу в домі святковою.

Апельсини для помандера бажано обирати тонкошкірі. Перед декоруванням їх варто трохи прив’ялити: витримати кілька днів у теплому приміщенні, потім прикрасити гвоздикою. Щоб візерунок вийшов красивим, спершу його треба нанести на апельсин фломастером, а потім зубочисткою намітити отвори для бутонів гвоздики. Також апельсинову шкірку можна фігурно вирізати, зробивши контури гострим ножем, і далі помандер обваляти у суміші мелених спецій: гвоздики, кориці, духмяного перцю, мускатного горіха і ванілі. Традиційно помандери обв’язують атласними стрічками.

Щоб помандер повторно набув чарівного аромату, треба прикрашений спеціями помаранч збризнути ефірними оліями апельсина і кориці та на кілька днів покласти у герметично закриту ємність, туди ж насипати гвоздику та інші мелені спеції. Помаранчеві кульки мають ефектний вигляд як прикраса на ялинці. Кілька помандерів можна скласти у кошик, прикрасити гілочками хвої і поставити на стіл.

Інгаляція ефірними оліями

Інгаляція — один із найдоступніших методів ароматерапії в домашніх умовах. Це найбільш швидкий з усіх методів, оскільки запах впливає безпосередньо на головний мозок, який контролює емоції і пам’ять. Існує декілька способів інгаляції ефірними оліями

Помандери із цитрусових зберігаються досить довго. Навіть після висихання вони зберігають приємний аромат, а привабливості не втрачають взагалі. Помандери з яблук, а також мандаринів мають менший термін придатності, проте не менш ефектний вигляд у різдвяних композиціях.

Коли морозяного зимового вечора відчуваєш аромати кориці, меду, гвоздики та цитрусових, вони одразу огортають тебе теплом й нагадують про наближення різдвяних свят. Традиційно Різдво асоціюється з різноманітними видами випічки. У більшості європейських країн різдвяні смаколики вирізняються тим, що для них характерно використання значної кількості прянощів, горіхів та сухофруктів.

Додавання олії у ванну

Приготуйте дуже теплу (але не гарячу) ванну, опісля додайте 6–8 крапель одної олії або суміші олій. Перемішайте воду до утворення на поверхні ароматичної плівки. Не можна додавати олію в проточну воду, оскільки вона випаровується. Зануртеся у ванну на 10–15 хв. Ви не тільки зможете вдихати ароматичну пару, але й частина олії проникне крізь шкіру.

Кожна країна має свої характерні різдвяні символи. До прикладу, в Італії до Різдва випікають «панетоне» та «пандоро», в Австрії та Німеччині — «штолен», в Англії — спеціальний різдвяний пудинг з 13 інгредієнтів, які є символами Ісуса Христа та 12 апостолів. Традиційна різдвяна випічка характерна і для Польщі. Так звані пєрники та пєрнички є не лише символом свят, нині їх можна купити і протягом усього календарного року. Під час різдвяно-новорічних свят аромат цієї духмяної випічки в Польщі відчуваєш на кожному кроці. Хтось купує пєрники, хтось надає перевагу випіканню виробів вдома. Схожу на м’який пряник, цю випічку класично виготовляють зі сливовим повидлом, але можна приготувати і з яблучним. У Польщі, залежно від регіону, існує велике різноманіття пєрників, які випікають у вигляді великого пирога або маленьких пряничків.

Ароматерапія на свята і щодень

Ароматерапія — це стародавнє, вдосконалене віками мистецтво застосування ефірних олій, фітонцидів рослин та інших ароматних речовин для зміцнення фізичного і психічного здоров’я та косметичного догляду за тілом. Використання ароматичних речовин відоме ще з часів стародавніх культур Єгипту, Індії і Китаю, античної Греції та Риму. Ароматерапевти застосовують ефірні олії, та їхні розчини в рослинних оліях (жирах). Ефірні олії додають у воду для ванн, використовують в аромалампах і композиціях для масажу. Кожен із таких методів дозволяє корисним речовинам проникати в організм різними шляхами: через органи дихання або крізь шкіру. Коли людина приймає ароматичну ванну, то отримує подвійний ефект: і вдихання, і проникнення крізь шкіру.

Інгаляція парою

Налийте пів склянки гарячої води в миску і додайте 10 крапель олії. Нахиліться над мискою, накрийте голову рушником і вдихайте пару доти, поки запах повністю не вивітриться. Цей процес можна повторювати тричі на день, але якщо ви страждаєте від бронхіальної астми, то цей вид інгаляції вам не підходить.

Сучасний термін «ароматерапія» був запропонований у 20-х роках минулого століття французьким хіміком та парфумером Рене-Моріс Гаттефосом. До винаходу методу дистиляції користувалися сухими та свіжими травами, їхніми екстрактами на тваринному жирі, а пізніше — спиртовими і водно-спиртовими екстрактами.

Сучасна ароматерапія в тому вигляді, в якому ми її знаємо, виникла на початку ХХ ст. у Франції. В той час багато людей почали проявляти інтерес до різних видів терапії, і запит на натуральні, а не синтетичні олії знову почав зростати. Одним із дослідників ефірних олій був Гаттефос. Якось, працюючи в своїй лабораторії, він обпік руку і негайно опустив її в посудину з чистою лавандовою олією. Коли науковець побачив, як швидко загоївся опік, не залишивши ніяких рубців або шрамів, він вирішив вивчати лікувальні властивості ефірних олій. Гаттефос припускав, що ці олії можуть проникати в організм крізь шкіру, і ця гіпотеза отримала підтвердження.

Олії вбираються шкірою, можливо, через волосяні цибулинки або потові пори, і потрапляють в кров з іншими рідинами. Отож, вони здатні циркулювати в організмі людини і впливати на внутрішні органи. Гаттефос розробив класифікацію методів впливу різних олій на обмін речовин, нервову і травну системи, ендокринні залози.

Суха інгаляція

Накрапайте 10 крапель ефірної олії на носову хустинку або тканину, піднесіть до носа і вдихайте. Для лікування нежитю під час сну покладіть носову хустинку на подушку. При нежитю особливо ефективною є евкаліптова олія

Вважають, що застосування ароматерапії дає чудові результати у лікуванні людей різного віку з найрізноманітнішими порушеннями — від серйозних захворювань до звичайної застуди. Ароматерапія може полегшити стан людей із затяжними захворюваннями, що не піддаються традиційним методам лікування. Деколи ліки спричиняють неприємні побічні явища — в таких випадках ароматерапія також може допомогти відновити здоров’я. Деякі олії зарекомендували себе як ефективні антисептики, а інші, як, наприклад, лавандова, чайного дерева і геранієва, добре діють проти інфекцій, вірусів, бактерій, грибів.

Ароматерапія приносить швидке полегшення людині, яка зазнала стресу, піддалася депресії, гніву. У разі застуд, розладів шлунка, порушення менструального циклу ароматерапевтичні засоби діють також доволі ефективно. Лікарі запевняють, що ароматерапія може лікувати не лише захворювання, але й здійснювати їхню профілактику.

Ефірні олії активують роботу ендокринних залоз, регулюють роботу імунної системи, посилюють кровообіг, прискорюють процеси перекисного окиснення ліпідних структур біомембран. Молекулярна структура ефірних олій дозволяє їм легко проникати крізь епідерміс шкіри, що дає підстави використовувати їх у косметології. За допомогою ефірних олій можна очистити і пом’якшити шкіру, усунути сухість, жирний блиск та вугрі, запобігти випаданню волосся, появі лупи і покращити ріст волосся. Так, при додаванні ефірних олій у креми або ополіскувачі покращується не тільки стан шкіри, але й загальний стан організму, усуваються косметичні недоліки.

Для інгаляцій приміщень

Для найменших членів родини можна використовувати ефірні олії лаванди та ромашки. Дозування для дитячого приміщення зменшують вдвічі порівняно з дорослою дозою. Це допоможе дитині бути спокійною вдень та легко засинати ввечері.

При застуді та грипі доцільно використовувати суміші з олії ялівцю, ялини, кипарису і камфори, а також застосовувати моноолії: евкаліпта, чайного дерева та ефірні олії хвойної групи.

Для усунення напруження наприкінці дня показані олія кедра, солодкого апельсина, лаванди.

Кожна людина, яка бажає одержати максимальний ефект від ароматерапії, має звернутися до кваліфікованого лікаря. Справжній ароматерапевт — це лікар, який пройшов професійне навчання. Крім вивчення самої ароматерапії, він повинен мати знання з анатомії, а також інших видів нетрадиційної терапії — рефлексології, акупресури, шиатсу.

Грип, ГРВІ

Прийом ефірної олії лимона всередину: на 1 чайну ложку меду або цукру нанести 1 краплю олії лимона, потім розчинити в 1 склянці чаю. Приймати двічі на день. Коли хворий відчуває нудоту (за високої температури тіла), аромалампа з олією лимона (1 крапля на 5 м²) є профілактикою поширення захворювання.

Аромамасаж (розтирання грудей, шкіри між лопатками, внутрішнього боку стоп): на 10 мл основи (можна рафінованої рослинної олії) — 5 крапель лимонної олії.

Герпес, вітряна віспа, краснуха

Прийом олії лимона всередину по 1 краплі двічі на день.
Змащування елементів висипки нерозведеною олією лимона двічі на день.
Підсилити противірусну дію лимона можна олією чайного дерева (по 1 краплі в хлібній капсулі двічі на день)

“Фармацевт Практик” #12′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ