Лікарські засобипрофілактика і лікуванняСтатті

ЗУБНИЙ БІЛЬ, АБО ХОДІННЯ ПО МУКАХ

08/02/2022

Небагато знайдеться у світі щасливчиків, які хоча б раз у житті не стали жертвою жорстокого «мучителя» – зубного болю. Навіть найретельніший догляд за ротовою порожниною не дає гарантії, що ваші зуби застраховані від цієї напасті. Він завжди виникає невчасно, порушуючи плани, позбавляючи сну та апетиту. Зубний біль ставить під загрозу виконання робочих обов’язків, отруює дозвілля, робить людину дратівливою

Вглиб зуба

Зубний біль – це широке поняття, що включає як біль у зубах, так і біль у яснах. Він може виникати при прорізуванні зубів, запальних захворюваннях окістя, щелеп або м’яких тканин, що оточують щелепу, після видалення зуба, при невралгіях трійчастого нерва, проте найчастіше – при карієсі, його ускладненнях (пульпіт, періодонтит) та пародонтиті. Головними винуватцями карієсу, пародонтиту і, відповідно, зубного болю є бактерії, присутні в зубному нальоті. Бактерії здатні викликати запалення ясен – пародонти, що супроводжується ниючим, практично постійним болем. При пародонтиті запалення може поширюватися на корінь зуба і призводити до його розхитування та випадання.

Деякі бактерії здатні перетворювати присутній у ротовій порожнині цукор на кислоту, яка повільно руйнує зубну емаль. Незважаючи на те, що остання є найтвердішою речовиною у всьому організмі, вона також може ушкоджуватись. Окрім кислоти, руйнівну дію на емаль можуть спричинити травми, різка зміна температури споживаної їжі або напоїв, дефіцит кальцію в організмі тощо. Характер та інтенсивність зубного болю залежать від того, наскільки глибоко патологічний процес торкнувся тканини зуба. Руйнування емалі спочатку проходить цілком безболісно, ​​проте через деякий час процес дається взнаки. Під емаллю знаходиться дентин, що становить основну частину зуба. Будучи досить щільним, він, однак, менш стійкий до пошкодження, ніж емаль. При його ураженні, що притаманно карієсу, біль стає тривалішим.

Якщо патологічний процес вчасно не зупинити, він торкнеться і пульпи, в якій містяться нервові закінчення та кровоносні судини, що доставляють поживні речовини до живих тканин зуба і видаляють продукти обміну. При пульпіті спостерігається інтенсивний, нападоподібний біль, тривалістю від декількох секунд (на початку захворювання) до кількох годин. Він може бути смикаючим, пульсуючим. У тяжких випадках може розпухнути щока. Якщо пульпіт не лікувати, біль з часом стає майже постійним, посилюючись уночі. Такий стан загрожує втратою зуба.

Також причиною різкого пульсуючого зубного болю може бути запалення тканин навколо верхівки зуба – періодонтит. Гострий періодонтит характеризується гострим болем, набряком ясен, хворобливим відчуттям при накушуванню на зуб; хронічний – супроводжується ламким, розпираючим болем у ділянці ураженого зуба, але іноді протікає безсимптомно. Періодонтит без адекватного лікування призводить до втрати зуба.

Ті, хто зазнав зубного болю хоча б одного разу, підтвердять – це біль, що важко переноситься. Чому він такий болісний? Справа в тому, що будь-яке запалення супроводжується набряком тканин. Як зазначалося вище, пучок кровоносних судин і нервових волокон, які забезпечують харчування зуба, перебуває усередині твердої тканини, тому запалення викликає їх сильне здавлювання і біль. Ситуацію посилює багата змішана (соматична та вегетативна) іннервація щелепно-лицьової області. При різних патологічних станах зубний біль часто іррадіює – у скроневу, тім’яну, лобову ділянку, а також на горло і навіть ніс і вуха.

У пошуках порятунку

Всім відомо, що єдиним вірним рішенням при зубному болю є візит до стоматолога. Тільки кваліфікований фахівець може розпізнати справжню причину болю, зупинити розвиток патологічного процесу та запобігти важким ускладненням – виникнення абсцесу, флегмони, остеомієліту, при яких серйозне хірургічне втручання вже стане неминучим.

На жаль, практично все виявляється не так просто. Зубний біль, ніби навмисне, вибирає момент, коли людина найбільш беззахисна – ночами, у розпал робочого дня, у відпустці чи відрядженні, коли немає можливості миттєво звернутися за допомогою до стоматолога. А поки людина не дісталася кваліфікованого спеціаліста, її страждання необхідно полегшити. Це особливо важливо для пацієнтів з різними захворюваннями, для яких біль може стати не лише психологічною травмою, але й спричинити зовсім не безневинні фізіологічні реакції. Наприклад, хворий на цукровий діабет може відреагувати на гострий біль комою, а у хворого на артеріальну гіпертензію біль може спровокувати гіпертонічний криз.

У більшості випадків тимчасове полегшення від зубного болю можна отримати за допомогою препаратів, які відпускаються без рецепта лікаря. Якщо вибір засобу для усунення незначного болю, як правило, не складно – у цих випадках цілком ефективними є, наприклад, монопрепарати парацетамолу (ацетамінофену), то при інтенсивному болю підібрати надійний і в той же час безпечний препарат далеко не просто. При сильному зубному болю рекомендовані дози більшості анальгетиків виявляються малоефективними, а збільшення дозувань може призвести до розвитку небажаних ефектів. Так, при передозуванні парацетамолу є потенційний ризик розвитку токсичних ефектів.

Серед лікарських засобів безрецептурної групи для усунення сильного болю, у тому числі зубного, досить широко представлені комбіновані препарати, до складу яких, поряд з неопіоїдним анальгетиком (парацетамолом або метамізолом натрію), можуть входити анальгетик центральної дії, кофеїн, барбітурати та ін. При досить високій ефективності ці засоби мають цілу низку протипоказань, а їх профіль безпеки не завжди задовільний. Відпускаючи відвідувачеві комбінований знеболюючий засіб, провізор повинен попередити про протипоказання до застосування препарату, можливі побічні ефекти та максимальні добові дози (останній момент особливо важливий у зв’язку з тим, що заради якнайшвидшого позбавлення від болю людина готова приймати ліки буквально жменями).

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ