Наука

Лактобактерії можуть захистити від вірусу грипу А

Наука

Лактобактерії можуть захистити від вірусу грипу А

03/01/2018

Молочнокислі бактерії (лактобактерії) широко застосовують у світі для поліпшення травлення, але, як показали* вчені з Університету Джорджії (США), вони також можуть пом’якшити прояви та наслідки грипу А, а саме зменшити втрату ваги після інфекції, а також знизити кількість вірусу в легенях

Щорічно 3-5 млн людей в світі хворіє на грип, 250-500 тис осіб помирає внаслідок цієї небезпечної інфекції. Вакцини захищають тільки від конкретних штамів вірусу грипу та безсилі проти збудника, що змінився.

Вірус грипу А, що вражає людей, птахів, свиней, має величезну кількість підтипів в залежності від структури двох білків на поверхні: гемаглютинину та нейрамінидази. Описано 18 варіантів гемаглютинину та 11 варіантів нейрамінідази, які утворюють величезну кількість комбінацій. Тому вкрай важливо розробити універсальні засоби захисту від вірусів грипу будь-якого штаму.

Квашені овочі та молочні продукти містять різноманітні молочнокислі бактерії, які позитивно впливають на здоров’я людини та використовуються в якості пробіотиків. Було встановлено, що деякі молочнокислі бактерії забезпечують певний захист від бактеріальних інфекцій, таких як Streptococcus pneumonia, а також від деяких вірусів, зокрема вірусу грипу.

Читайте також: Повысить эффективность прививки против гриппа может хорошее настроение

В нещодавньому дослідженні вивчалися захисні ефекти проти вірусу грипу вбитого нагріванням штаму молочнокислої бактерії Lactobacillus casei DK128 (DK128), виділеної з квашених овочів. Мишам вводили інтраназально DK128, а потім – летальну дозу вірусу грипу, штами H3N2 або H1N1. У піддослідних тварин у порівнянні з контролем спостерігалися збільшена кількість макрофагів в альвеолах легень та дихальних шляхах, більш рання поява специфічних противірусних антитіл, менший рівень прозапальних цитокінів.

subscribe

Лактобактерії у мишей

У мишей також розвивалася перехресна імунна відповідь при вторинному зараженні іншими штамами вірусу грипу. Миші, які отримали лактобактерії DK128, виявили стійкість до летальної інфекції: вони продемонстрували 100% виживання та зменшення втрати ваги внаслідок хвороби. Миші з контрольної групи, які не отримали лактобактерій, на 8-й, 9-й день після зараження показали значну втрату ваги та всі загинули.

Миші, які отримали лактобактерії перед зараженням вірусом грипу, мали в легеня приблизно у 18 разів менше вірусних часток, ніж тварини з контрольної групи.

Читайте також: Кишечная микрофлора помогает организму в борьбе с вирусом гриппа

Автори вважають, що назальний спрей з вбитими молочнокислими бактеріями потенційно може застосовуватися для профілактики грипу, а також для пом’якшення симптомів та зниження ризику ускладнень при зараженні будь-якими штамами вірусу грипу А.

* Yu-Jin Jung, Young-Tae Lee, Vu Le Ngo, Young-Hee Cho, et al. (2017) Heat-killed Lactobacillus casei confers broad protection against influenza A virus primary infection and develops heterosubtypic immunity against future secondary infection // Scientific Reports, 2017, 7, Article number: 17360. doi: 10.1038/s41598-017-17487-8.

На фото: бактерії Lactobacillus casei, скануюча електронна мікроскопія.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ