Аптечные будниНовини

ФОП, що мають 2 і більше аптеки, більше не сплачуватимуть єдиний податок?

30/01/2012

Для виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему «Про сучасний стан та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України» був розроблений та винесений на публічне обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування діяльності з реалізації лікарських засобів».

В пояснювальній записці йдеться про те, що  документ необхідно було прийняти через постійне зростання в системі аптечних закладів України частки аптек, які були створені фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП). За станом на 1 грудня 2011 року з 6525 власників ліцензій 3231 – це ФОП, що провадять свою діяльність з торгівлі лікарськими засобами у 5475 місцях. Кількість аптек, що належать ФОП, складає 24%, а майже у 40% ліцензіатів є 2 і більше аптеки.

Прийняттю закону сприяв ще й той факт, що збільшилась кількість юридичних осіб, які змінюють форму своєї власності на ФОП, аби платити менше податків, в результаті чого до державного бюджету надходить набагато менше коштів. Оскільки у ФОП немає накладних, за якими були отримані та відпущені лікарські засоби, державні органи не можуть ефективно контролювати їх діяльність у сфері реалізації ліків.

Отже, в законопроекті пропонують: заборонити ФОП, що мають 2 і більше аптеки, платити єдиний податок; доповнити ст. 74 Основ законодавства про охорону здоров´я нормою, в якій йтиметься про те ,що ФОП можуть здійснювати господарську діяльність з торгівлі лікарськими засобами лише якщо останні відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам. Стаття 20 Закону України «Про лікарські засоби» відтепер виглядає так:  «Реалізація лікарських засобів здійснюється лише за наявності сертифіката якості, що видається виробником, та накладних, за якими отримано лікарські засоби».

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ