АктуальноНовини

МОЗ робить державні закупівлі доступними для громадськості

17/12/2012

Міністерство охорони здоров’я України підписало резолюцію з громадськими організаціями щодо закріплення термінів проведення профільних тендерів в Україні та їх відкритості для громадськості.

Документ був підписаний за результатами круглого столу «Прозорість державних закупівель 2013», у якому взяли участь  представники громадськості, що опікуються доступом до лікування онкохворих дітей, пацієнтів зі СНІДом, туберкульозом, онкологією, гепатитом та гемофілією.

Згідно резолюції тендери на закупівлю препаратів для лікування смертельно небезпечних хвороб будуть оголошуватися не пізніше 28 лютого поточного року, а громадські активісти та пацієнти отримають доступ до всіх етапів тендерного процесу.

За словами радника Міністра охорони здоров’я Дмитра Підтуркіна, МОЗ уже розпочало процес тендерних закупівель ліків і планує проведення конкурсних торгів у І кварталі 2013 року.

Минулого року держава витратила близько 839 млн гривень на закупівлю препаратів для онкохворих дітей, пацієнтів зі СНІДом, туберкульозом, онкологією, гепатитом та гемофілією.

На думку Дмитра Шерембея, голови ЮКАБ, пацієнтської організації, що бореться за права смертельно хворих українців, підписання таких домовленостей з МОЗ є суттєвим кроком до доступу в лікуванні пацієнтів, чиє життя залежить від вчасно придбаних ліків. Оскільки раніше законодавчо не було врегульовано остаточний термін оголошення тендерів, це призводило до затягування процедур, закупівля ліків подеколи завершувалася в середині року, а пацієнт отримував лікування лише в кінці року.

Окрім того, документ закріпив використання міжнародних норм і практик при визначенні переможців тендерів, зокрема, перекваліфікацію ВООЗ у якості медико-технічної вимоги до предмету закупівлі лікарських засобів для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз або відповідність якості препаратів вимогам національних та міжнародних стандартів належного виробництва (GMP) для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

За матеріалами moz.gov.ua

+Олена Новіцька

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ