АктуальноНовини

На Дніпропетровщині ведеться робота з покращення фтизіатричної служби

23/08/2012

Як повідомляє перс-служба МОЗ України, у м. Марганці (Дніпропетровська обл.) в рамках програми “Зупинимо туберкульоз в Україні” відбувся круглий стіл “Туберкульоз виліковний”, основною метою якого є об’єднання усіх активних сил для боротьби з хворобою, створення належних умов її лікування та профілактики.

У заході взяли участь представники влади, благодійних організацій, ЗМІ, лікарі-фтизіатри та громадські активісти. Учасники розглянули особливості функціонування фтизіатричної служби міста, а також визначили напрямки подальшої роботи щодо вчасного виявлення та якісного лікування туберкульозу.

«Сьогодні за підтримки керівництва області ремонтні роботи проводяться у всіх протитуберкульозних диспансерах, закуповується сучасне медичне обладнання. У 2012 році збільшено фінансування на продукти харчування та медикаменти у медичних закладах Дніпропетровщини. Саме тому кожен громадянин, який зіткнувся з цією хворобою, при власному бажанні має всі необхідні умови для подальшого лікування», – сказав головний лікар Дніпропетровського обласного протитуберкульозного диспансеру Костянтин Бордюг. – «Нашим завданням є розвіяти міф навколо цієї хвороби, адже туберкульоз виліковний, головне пам’ятати, що своєчасне звернення до лікаря – це запорука одужання», – додав фахівець.

Особливо важливе місце займає флюорографічне обстеження жителів міста, адже виявлення хвороби на ранніх стадіях гарантує успішність подальшого лікування. Сьогодні фтизіатрична служба робить все можливе для інформування мешканців міста щодо необхідності таких медичних оглядів.

«За минулий рік 41% хворих більше року не проходили флюорографії. Люди повинні піклуватись про цілісність свого здоров’я постійно, а не чекати певних симптомів недуги», – нагадала головний лікар туберкульозного відділення Марганецької міської лікарні Людмила Лісняк.

Завдяки комплексним заходам стосовно боротьби з туберкульозом, у Марганці знизився рівень захворюваності. Також значно зменшилась кількість пацієнтів з активними формами туберкульозу, які перебувають на диспансерному обліку.

Медичні заклади Марганцю плідно співпрацюють з громадськими організаціями та благодійними фондами. Велику роботу виконує Червоний Хрест, допомагаючи у проведенні контрольованого лікування та надаючи хворим соціальну підтримку. Переважно допомогу отримують групи населення, які потребують особливого соціального захисту. Окрім того, ведеться активна просвітницька робота серед молоді. Проводяться бесіди у загальноосвітніх школах, де учні отримують інформацію про симптоми, види передачі та можливості діагностики та лікування туберкульозу.

«Ми плануємо якомога ширше залучення молоді до участі у програмі «Зупинимо туберкульоз в Україні», – сказала координатор програми у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова. – Зокрема, при співпраці з Дніпропетровською обласною молодіжною радою ми плануємо круглий стіл з представниками студентського самоврядування, де оголосимо конкурси на кращу друковану та електронну соціальну рекламу, кращий аматорський фільм та фотоконкурс, присвячений боротьбі з хворобою. Туберкульоз – це виліковна хвороба, тому ми намагаємося донести якомога більше інформації про це захворювання і особливості його поширення».

Подібні круглі столи відбулися також і в інших містах Дніпропетровської області: Дніпропетровську, Нікополі, Кривому Розі та Дніпродзержинську.

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась – нажмите фейсбучный like или гугл +1 вверху страницы – нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;) ]

Прес-служба МОЗ України

Підготувала +Олена Новіцька

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ