Аптечные будниНовини

Раїса Моісеєнко: „Ми розглядаємо модель реімбурсації із залученням аптек”

09/02/2012

Сьогодні вже активно діє комісія МОЗ із впровадження реімбурсації в Україні. До обговорення моделі відшкодування коштів, витрачених громадянами на придбання ліків, долучаються також громадські організації. Про це кореспонденту журналу „Фармацевт Практик” розповіла Раїса Моісеєнко, перший заступник міністра охорони здоров’я України.

Першочерговим завданням МОЗ є відпрацювання моделі реімбурсації інсулінів.

– Ми почали працювати над механізмами повернення грошей в рамках державної програми „Цукровий діабет”, бо держава виділяє кошти для 100% хворих, – сказала вона. – Нині розглядаємо різні моделі реімбурсації, вивчаємо досвід інших країн у цій сфері. Існують варіанти з великими обсягами відшкодування, є й солідарні, коли держава частково виділяє кошти, а пацієнт самостійно вибирає лікарський засіб і доплачує різницю.

Фахівці МОЗ ще не визначилися остаточно з оптимальною моделлю, яка б підходила українським громадянам. Щодо інсулінів, то це дороговартісні препарати, тому піти на те, щоб держава відшкодовувала 25-50% їх вартості не можна, бо не всі пацієнти зможуть доплачувати різницю. Ми хочемо вибрати найбільш оптимальну паліативну модель, але для цього нам потрібно визначити платоспроможність населення.

Розглядаємо модель реімбурсації із залученням аптек. Зараз відпрацьовуємо механізм, коли відшкодування здійснюється за „безкоштовними” рецептами. Хочемо, щоб препарати не закуповувалися державою, а видавалися через аптечну мережу. Проте така схема нині обмежена певними нормативними документами. Сподіваємося, що з наступного року все ж таки вдасться остаточно впровадити реімбурсацію інсулінів.

Олеся Брязгунова

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ