Лікарські засобиСтатті

Осінь і гельмінтоз: зв’язок існує

25/10/2015

Літо залишило по собі спогади про морський бриз, місячну доріжку на воді, селфі на фоні природних та архітектурних дивовиж. Втім, іноді трапляється, що відпустка і канікули запам’ятовуються не лише радісними моментами, які хочеться зберегти на фотографіях. Особливо, коли привозимо з курорту додому неочікуваний і незапланований «сюрприз» — гельмінти. Практика доводить, що від початку зараження глистними інвазіями до їх виявлення проходить достатньо багато часу

Не чекали? А ми прийшли!

У літню спеку як ніколи активізуються паразити — глисти. Шанс «підхопити» їх зростає і у дорослих, і у дітей. Яйця і личинки глистів можуть зберігатися у недостатньо просмажених шашликах, на погано помитих овочах і фруктах, у слабопросоленій рибі. Джерелом зараження з легкістю стають яєчня з непомитих яєць, шаурма з яток, ікра, виготовлена недобросовісним виробником. Гельмінтами можна заразитися і на пляжі, і у водоймі. Словом, варіантів безліч.

Загалом на території України відомо близько 30 видів гельмінтів. Окрім того, популярним серед українців останнім Гельмінтозичасом мандрівкам в екзотичні країни лікарі «завдячують» знайомствами з новими, не типовими для нашого регіону гельмінтами, адже в світі зареєстровано понад 300 видів глистів, що паразитують у людському організмі. Вчені стверджують, що в Європі на гельмінтоз хворіє кожен третій. Більше того, для збереження виду всі паразити в процесі розмноження залишають уражений організм, переходячи у навколишнє середовище чи організм нового хазяїна, тому деякі дослідники переконані, що 95–99% населення мають паразитів, проте не знають про це.

Захворювання на гельмінтоз зростає саме в осінні місяці. Чому? По-перше, таким є життєвий цикл гельмінтів: потрапивши в організм влітку, восени вони починають активно розмножуватися і відкладати яйця. По-друге, діти, які на канікулах традиційно перебувають у товаристві дорослих, повертаються у великі дитячі колективи — садочки і школи. Не надто дотримуючись правил особистої гігієни, вони передають одне одному своїх «співмешканців» — гельмінтів.

Якщо турбують глисти

Патологічні прояви гельмінтозів залежать від багатьох причин. Це ступінь зараження, вид гельмінтів, а також реакції самого організму. Інвазія може мати безсимптомний перебіг або ж супроводжуватись досить вираженими клінічними проявами аж до симптомів загальної інтоксикації організму.

Зазвичай ознаками гельмінтозу є патологія з боку травного тракту (запор або діарея, надмірне газоутворення, синдром подразненого кишечнику), біль у м’язах і суглобах, порушення нервової системи (нервозність, неспокій, депресія, безсоння), зниження імунітету (часті застуди), розвиток алергічних реакцій, порушення обміну речовин (різке схуднення або розвиток ожиріння), шкірні висипання (кропив’янка, екзема). У деяких випадках на зараження глистами може вказувати частий кашель, який не лікується традиційними відхаркувальними засобами і антибіотиками.

Коли можна запідозрити глисти у дитини? При гіперактивності, сонливості або загальмованості, свербежу в задньому проході, надмірному слиноутворенні і слиновиділенні, потягу до солодощів, лущенні шкіри повік, ламкості нігтів, анемічному синдромі, частих застудах. Для школярів характерні неуважність, апатія і як наслідок — зниження успішності і погані оцінки.

Альдазол: приборкання непокірнихальдазол

З настанням осені в аптеках дедалі частіше з’являються відвідувачі, які просять дати їм «щось від глистів». Нескладний тест із семи запитань допоможе провізорові опосередковано з’ясувати, чи справді людину турбують гельмінти. Отож, запитайте відвідувача:

Чи є свербіж у задньому проході?

З’явилися висипання на шкірі, свербіж?

Як часто допікає біль, здуття живота, нудота або блювання?

Турбує сонливість, загальмованість або навпаки гіперактивність, безсоння?

Чи маєте вдома домашніх тварин?

Чи вживали останнім часом дичину, слабосолену прісноводну рибу, м’ясо свійських тварин без достатньої термічної обробки?

При позитивній відповіді хоч на декілька питань з високим ступенем достовірності можна запідозрити глистну інвазію.

Що запропонувати для лікування? Перш за все це повинен бути якісний і безпечний препарат широкого спектра дії з високою протиглистною активністю. Наприклад, лікарський засіб Альдазол виробництва ПАТ «Київського вітамінного заводу», що показаний дорослим і дітям від 3 років при глистних інвазіях як «місцевого походження» так і «закордонних гостей». Ефективність Альдазолу доведена багатолітньою лікарською практикою. Більше того, застосування цього препарату не потребує дотримання спеціальної дієти чи проведення якихось інших додаткових заходів

 

Інформація для медичних та фармацевтичних працівників. Інформація про лікарський засіб. Перед застосуванням препарату необхідно ознайомитися з інструкцією.

Р.П. № UA/9351/01/01 від 18.05.11. Інструкція для медичного застосування препарату Альдазол, таблетки

“Фармацевт Практик” #10′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ