Статті

Що не так зі спортивним харчуванням? У фокусі -амінокислоти

Статті

Що не так зі спортивним харчуванням? У фокусі -амінокислоти

07/05/2019

Вчені попереджають, що надмірне вживання такого поширеного компоненту спортивного харчування як амінокислоти із розгалуженими бічними ланцюгами (англ. branched-chain amino acids, BCAA) може призводити до набору зайвої ваги, негативно впливати на настрій та навіть скорочувати життя. Австралійські вчені встановили це в дослідах на мишах та опубліковали* отримані результати в журналі Nature Metabolism

Амінокислоти – життєво необхідні сполуки, будівельний матеріал для синтезу всіх білків, в тому числі білків мязів. Очевидно, що у людей, які прагнуть збільшення м’язової маси – займаються силовими видами спорту, атлетизмом, бодібілдингом – потреба в амінокислотах зростає. Під час посилених тренувань спортсмени часто вживають спеціальне спортивне харчування – протеїнові коктейлі, батончики, а також власне BCAA. Нове дослідження на мишах показало, що при споживанні підвищених доз білка треба керуватися двома принципами: знати міру та урізноманітнювати джерела.

Найбільша кількість BCAA міститься в червоному м’ясі та молочних продуктах, присутні ВСАА також в м’ясі птахів, рибі, яйцях. Вегетаріанці можуть отримати достатню кількість ВСАА з квасолі, сочевиці, горіхів, сої. Ці природні джерела містять також багато інших необхідних для формування м’язів речовин – інших амінокислот, вітамінів та мінералів.

Читайте також: Відмова від вуглеводів так само небезпечна, як і зловживання ними

Дослідження вчених з Університету Сіднею продемонструвало, що при збільшенні споживання амінокислот важливо дотримуватися їх балансу. Експерименти на мишах показали, що збільшення вживання ВСАА удвічі у порівнянні зі стандартною кількістю, яку в середньому вживають люди, які не використовують додаткових джерел ВСАА, веде до розвитку ожиріння та скорочення тривалості життя.

subscribe

Серед інших проблем в обміні речовин, надмірне споживання ВСАА призводить до того, що, наприклад, амінокислота триптофан не витримує конкуренції з ВСАА за транспортування у мозок. Це призводить до проблем і в емоційній сфері, і загалом зі здоров’ям. Триптофан – попередник гормону серотоніну, який відіграє важливу роль в регуляції емоційного стану людини (серотонин називають «гормонам щастя») та виконує купу інших важливих функцій. Зниження рівню серотоніну в мозку призводить до значного підвищення апетиту, що, в свою чергу, загрожує переїданням, ожирінням, порушенням обміну речовин, зменшенням тривалості життя.

Отже, не варто зловживати препаратами ВСАА. Споживання амінокислот має бути збалансованим, для чого найкраще підходять їх природні джерела – їжа тваринного та рослинного походження.

Читайте також: Як жирні молочні продукти впливають на ризик цукрового діабету

* Solon-Biet SM, Cogger VC, Pulpitel T et al. Branched-chain amino acids impact health and lifespan indirectly via amino acid balance and appetite control // Nature Metabolism, Published 29 April 2019. https://doi.org/10.1038/s42255-019-0059-2

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ