Статті

Ліки для зниження артеріального тиску, можливо, краще приймати перед сном

Статті

Ліки для зниження артеріального тиску, можливо, краще приймати перед сном

23/10/2019

У великому дослідженні було встановлено, що прийом антигіпертензивних засобів перед сном має переваги перед ранковим прийомом: ефективніше знижує ризик серцево-судинних захворювань та смерті

Метою клінічного дослідження Hygia Chronotherapy (Іспанія), в якому взяли участь більше 19 тис. пацієнтів старше 18 років з артеріальною гіпертензією, було визначення того, який час прийому антигіпертензивних засобів найбільше знижує серцево-судинний ризик. Учасників випадковим чином розділили на дві групи – одна приймала ліки після пробудження, друга – перед сном – та спостерігали за ними протягом шести років. Учасники спали вночі та були активні вдень. Кожен приймав антигіпертензивні засоби, які призначив його лікар. Результати спостережень були опубліковані в European Heart Journal*.

Згідно з результатами Hygia Chronotherapy, прийом засобів «проти тиску» перед сном пов’язаний зі зниженням майже вдвічі (нижче на 45%) ризику розвитку інфаркту міокарда, інсульту, серцевої недостатності та смерті від них, а також ризику того, що виникне необхідність у проведенні коронарної реваскуляризації (відновлення кровотоку в коронарних артеріях хірургічним шляхом) у порівнянні з прийомом цих ліків після пробудження. Зокрема ризик смерті від серцево-судинних захворювань знижувався на 66%, інфаркту міокарда – на 44%, коронарної реваскуляризації – на 40%, серцевої недостатності – на 42%, інсульту – на 49%.

При аналізі отриманих даних були враховані фактори, які могли вплинути на зазначені ризики: вік, стать, наявність цукрового діабету 2-го типу, захворювань нирок, куріння, рівень холестерину.

В сучасних настановах з лікування артеріальної гіпертензії не вказано, якому часу прийому лікарських засобів надати перевагу. Найчастіше лікарі радять приймати антигіпертензивні засоби з ранковим прийомом їжі – для зниження ранкового підвищення тиску. Але, згідно з даними Hygia Project, найбільш значним та незалежним індикатором серцево-судинного ризику є середній показних систолічного артеріального тиску під час сну. Отже, рутинний прийом антигіпертензивних засобів на ніч має переваги перед прийомом після пробудження.

subscribe

Hygia Project триває: вчені досліджують, яким має бути артеріальний тиск вночі задля максимального зниження серцево-судинного ризику.

Результати дослідження ще слід підтвердити для різних етнічних груп, порівняти ризики у пацієнтів, які отримують одне й те саме антигіпертензивне лікування, а також дослідити знайдені ефекти у людей, які працюють в нічну зміну та сплять вдень.

Читайте також: Чому важливо контролювати свій артеріальний тиск

* Hermida RC, Crespo JJ, Domínguez-Sardiña M et al. Bedtime hypertension treatment improves cardiovascular risk reduction: the Hygia Chronotherapy Trial // European Heart Journal, Published: 22 October 2019, ehz754. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz754

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ