Ex temporeСтатті

Ex tempore. Приготування м’яких лікарських форм: мазь Вількінсона

08/05/2020

Комбіновані мазі є складними багатофазними системами, які містять лікарські речовини з різними фізико-хімічними властивостями. Це може зумовити необхідність використання нетрадиційної оптимальної технології, яка б забезпечила максимальний терапевтичний ефект препарату

Мазь Вількінсона або Уілкінсона (міжнародна назва — Wilkinson ointment) вже понад 100 років широко використовують для лікування корости, мікозів та інших хронічних уражень шкіри. В країнах Центральної Європи мазь виготовляють як в аптечних умовах, так і на фармацевтичних підприємствах.

За даними американських довідників Дорленда і Стедмана, створення цього препарату приписують англійському лікарю ХІХ ст. Дж. Вількінсону (J. Wilkinson). Препарат — це комбінована мазь з широким спектром фармакологічної дії: протизапальної, протипаразитарної, антибактеріальної, антимікотичної, антисептичної.

Такий спектр дії мазі Вількінсона зумовлений наявністю в її складі кількох діючих компонентів. До складу мазі входять дьоготь березовий, сірка очищена і нафталанна мазь. Дьоготь покращує постачання крові до тканин шкіри і стимулює процеси регенерації епідермісу, посилює процеси ороговіння, має дезінфекційний ефект. Сірка взаємодіє з органічними речовинами, утворюючи сполуки протимікробної і протипаразитарної дії. Нафта нафталанська має пом’якшувальну і легку знеболювальну дію.

Крім того, мазь містить допоміжні речовини — кальцію карбонат, зелене мило і воду очищену. Але з точки зору сучасної науки жодну допоміжну речовину не можна розглядати як індиферентний компонент. Наприклад, мило зелене (медичне, калійне) здавна використовують для лікування різних дерматологічних захворювань.

Калійне милоКалійне мило — це калієві солі ненасичених вищих жирних кислот рослинних олій. Отримують його шляхом омилювання лляної або конопляної олії розчином калію гідроксиду у такому співвідношенні: 100,0 олії, 22,0 твердого калію гідроксиду і 6,0 калію карбонату. Калійне мило має мазеподібну консистенцію, і його ще називають рідким милом. Мило, отримане з конопляної олії, має зеленкуватий відтінок, а мило з лляної олії зазвичай підфарбовують зеленим барвником, тому воно також має назву «зелене мило». Зелене мило використовують у медицині і ветеринарії як ефективний протипаразитарний засіб

Технологія комбінованих мазей була описана у ряді статей (Приготовление дерматологических паст в аптекеПриготовление гетерогенных мазей: мазь Конькова, Приготовление комбинированных мазей: мазь Преображенского), але даний авторський пропис має свої особливості приготування. У мазі Вількінсона суспензійну фазу слід готувати у дві стадії: спочатку розтирати кальцію карбонат з дьогтем, а потім диспергувати сірку з калійним милом і водою, після чого обидві фази необхідно об’єднати і додати основу — мазь нафталанну.

Показання до застосування

  • короста
  • грибкові ураження шкіри
  • трихофітії
  • трофічні виразки
  • рани
  • пролежні
  • екзема
  • псоріаз
  • лишай

Частоту нанесення і тривалість застосування препарату визначає лікар

Мазь Вількінсона

(Unguentum Wilkinsoni)

Rp.: Ung. Wilkinsoni 100,0

    D.S. Змащувати уражені ділянки шкіри

Rp.: Picis liquidae

    Sulfuris depuratі aa 15,0

    Calcii carbonatis praecipitati 10,0

    Naphthalani

    Saponis viridis aa 30,0

    Aquae purificatae 4 ml

   M.f. unguentum.

    D.S. Наносити на уражені ділянки шкіри

ТЕХНОЛОГІЯ МАЗІ ВІЛЬКІНСОНА

Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

“Фармацевт Практик” #4′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ