Статті

Окружність талії більше розповість про ваше здоров’я, ніж індекс маси тіла

Статті

Окружність талії більше розповість про ваше здоров’я, ніж індекс маси тіла

13/08/2019

Індекс маси тіла(ІМТ) 

Індекс маси тіла – простий та доступний інструмент для досліджень великих популяцій, але він мало про що свідчить, коли йдеться про здоров’я окремої жінки

В Університеті Айови (США) протягом 20 років спостерігали за здоров’ям 157 тис. жінок в менопаузі та зробили висновок: окружність талії є кращим індикатором здоров’я, ніж індекс маси тіла (ІМТ)*.

Показник ІМТ було запропоновано бельгійським соціологом і статистиком Адольфом Кетеле ще в 1869 р. ІМТ дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини її зросту та зробити висновок, чи є маса недостатньою, нормальною або надмірною. Щоб обчислити ІМТ, масу тіла (кг) ділять на зріст (м), піднесений до другого степеню. Відповідно, ІМТ вимірюється в кг/м². ІМТ від 18 до 25 вважають нормальним, ІМТ від 25 до 30 свідчить про надмірну вагу, вище 30 – про ожиріння. ІМТ – простий та доступний інструмент для досліджень великих популяцій, але він мало ынформативен, коли йдеться про конкретну людину. Наприклад, професійні спортсмени з великою м’язовою масою мають високий ІМТ та потрапляють в категорію людей з надлишковою вагою, хоча такими не э.

Отже, дослідники з Айови дійшли висновку, що для прогнозу стану здоров’я важлива не зайва вага як така, а локалізація жиру. Так, виявилося, що особливо несприятливим є абдомінальний, або центральний, жир, тобто жир на талії. В дослідженні жінки з ІМТ нижче 25, але окружністю талії ≥89 см мали на 31% вищий ризик померти протягом дослідження, ніж жінки з нормальною вагою та талією <89см.

Жінки, в яких жирові відкладення переважають навколо талії, мають підвищений ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Ризик можна зменшити, якщо контролювати артеріальний тиск, мати достатню фізичну активність, кинути палити

subscribe

Розподілення жиру по тілу людини зумовлюють багато факторів, серед іншого відомо, що воно змінюється після настання менопаузи. Це може бути пов’язане зі зміною гормонального фону жінки, як і, наприклад, зміна фігури в період або після вагітності. Але, схоже, особливості відкладання жиру мають переважно генетичне підґрунтя.

Можливо, генетичними факторами пояснюється також підвищений ризик кардіопатології. Не виключено, що одні й ті самі генетичні фактори впливають і на схильність до центрального ожиріння, і підвищують ризик серцевих хвороб.

Читайте також: Жінкам пропонують відкласти менопаузу на 20 років

Автори дослідження вважають, що від ІМТ не варто повністю відмовлятися, цей показник може використовуватися для приблизної оцінки наявності зайвої ваги, але він не корелює з прогнозом щодо здоров’я людини. Можна мати ІМТ більше 60 та бути здоровим, а при ІМТ 28 можна страждати на артеріальну гіпертензію та цукровий діабет.

Боротися з жиром на талії так само важко, як і будь-де. У організму є багато механізмів захисту проти втрати ваги. Тіло «не знає», багато чи мало ми важимо, але добре відчуває, коли ми починаємо худнути: воно відповідає «вовчим апетитом» та економить калорії. Протягом тисячоліть організм людини вчився не допускати втрати ваги, але в нього не було потреби боротися з набором ваги.

Без сумніву, попередити надмірну вагу або ожиріння легше, ніж боротися з ними. Це стосується і жінок, які наближаються до менопаузи: їм варто слідкувати за масою тіла та не допускати її значного збільшення. Оптимальним є поєднання низькокалорійної дієти та помірних фізичних навантажень (йога, пілатес). Рекомендоване зниження вживання солі (вона сприяє затримці води в організмі), а також алкоголю.

Sun Y, Liu B, Snetselaar LG et al. Association of Normal-Weight Central Obesity With All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Postmenopausal Women // JAMA Netw Open., 2019; 2(7):e197337. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.7337

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ