Статті

Популярне знеболювальне може провокувати ризиковану поведінку

Статті

Популярне знеболювальне може провокувати ризиковану поведінку

11/09/2020

Парацетамол (ацетамінофен) – один із найпопулярніших знеболювальний та жарознижувальних засобів у світі, що продається без рецепту лікаря. З огляду на це, його вплив на поведінку людини може мати потужний соціальний ефект

Парацетамол вважається відносно безпечним препаратом щодо розвитку побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту (на відміну від НПЗП). Але може бути причиною порушення роботи печінки, підшлункової залози, кровоносної системи та нирок. В новому дослідженні виявилося також, що парацетамол знижує послаблює негативні  емоції, пов’язані із ризикованими діями, зокрема зменшує страх.

Вплив парацетамолу на психологічні процеси відзначали і раніше. Було встановлено, що препарат пригнічує не лише фізичний біль, а й негативні відчуття внаслідок соціального несприйняття, знижує емпатію та навіть послаблює когнітивні функції.

Читайте також: Прийом парацетамолу в період вагітності впливає на поведінку майбутньої дитини

Нове дослідження* свідчить про те, що парацетамол може впливати на здатність людини усвідомлювати та оцінювати ризики. Ці впливи не такі вже й значні, але з огляду на масштаби застосування засобу (наприклад, в США парацетамол принаймні раз на тиждень застосовує кожен четвертий) вони сумарно можуть мати соціальні наслідки.

В серії експериментів за участю 500 студентів Університету штату Огайо дослідники вивчали вплив 1000 мг парацетамолу (максимальна рекомендована разова доза для дорослих) на ризикованість поведінки. Учасники випадковим чином отримували або парацетамол, або плацебо. «Ризикованість» поведінки оцінювали в комп’ютерному тесті: учасник мусив «накачати» повітрям уявну кульку, кожне «накачування» додавало уявних грошей, завданням було максимально накачати кульку та заробити максимально грошей. Якщо кулька вибухала, всі гроші «згорали». Виявилося, що учасники, які отримали парацетамол, значно більше, ніж група плацебо, «накачували» кульку,вона частіше вибухала, а гроші, відповідно, зникали. Парацетамол робив учасників менш поміркованими, вони не відчували, коли варто зупинитися, щоб не втратити все.

Читайте также: Как биология человека влияет на его поведение

Також схильність до «ризикованої» поведінки оцінювали в опитувальниках, в яких учасники мали вибрати, як поводитимуться в різних ситуаціях, таких як, гра на тоталізаторі, їзда в автомобілі без ременя безпеки, екстремальні пригоди.

Сумарно за результатами всіх тестів парацетамол, хоч і незначно, але знижував усвідомлення та страх ризику у порівнянні з плацебо.

Автор не виключають, що цей ефект реалізується за рахунок зниження тривожності, адже у учасників із групи плацебо під час «накачування» кульки зростала тривожність. Тож, механізми, що відповідають за психологічні ефекти парцетамолу ще належить з’ясувати.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
* Alexis Keaveney, Ellen Peters, Baldwin Way, Effects of acetaminophen on risk taking, Social Cognitive and Affective Neuroscience, , nsaa108, https://doi.org/10.1093/scan/nsaa108

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ