Ex temporeСтатті

ПРИГОТУВАННЯ ТВЕРДИХ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ: ПОРОШОК ПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО

20/04/2021

Інсуфляція (лат. іnsufflare — вдувати, insufflatio — вдування) — введення порошкоподібних лікарських речовин в природні і патологічні порожнини тіла: вухо, верхні дихальні шляхи, ранові порожнини тощо

Захворювання на грип та гострі інфекції верхніх дихальних шляхів є дуже поширеними в холодну пору року. В Україні щорічно реєструють 9‒12 млн випадків грипу та ГРІ, які зазвичай супроводжуються ринітом, ларингітом та отитом. Для лікування використовують переважно симптоматичні засоби, тому провізор при відпуску препаратів для лікування риніту повинен володіти достатніми знаннями щодо властивостей лікарських засобів, їхнього раціонального комбінування і можливої негативної дії (побічних ефектів).

Для симптоматичного лікування гострого риніту ефективними є комбіновані препарати (наприклад, порошок Преображенського), в якому фармакологічна дія сульфаніламідних препаратів посилена наявністю бензилпеніциліну. Як відомо, застосування сульфаніламідних препаратів у недостатніх дозах може призвести до «звикання» бактеріальних клітин до окремого лікарського препарату і виникнення стійких штамів мікроорганізмів. Для кращого терапевтичного ефекту сульфаніламідні засоби часто поєднують з антибіотиками та іншими протимікробними препаратами.

Порошок Преображенського застосовують шляхом втягування в ніс або інсуфляції. Втягувати порошок в ніс слід не дуже енергійно. Рекомендовано використовувати порошковдувач (інсуфлятор).

Вимоги до порошків

Головна технологічна задача при приготуванні складних порошків — реалізувати основні вимоги, що висуваються до порошків:

      • сипкість;
      • рівномірний розподіл речовин у всій масі складного порошку;
      • однорідність змішування;
      • точність дозування;
      • стабільність

Залежно від медичного призначення і способу застосування порошки можуть мати різний розмір частинок.

Зазвичай порошки для внутрішнього застосування подрібнюють до розміру часток 0,16 мм. Порошки для присипок і вдувань мають бути більш здрібненими —  до 0,1 мм. Це необхідно для досягнення максимально можливого збільшення сумарної поверхні часток діючих речовин, які при потраплянні на слизову оболонку проявляють більш виражений терапевтичний ефект. Нюхальні порошки на відміну від вдувань повинні мати більш крупні розміри, оскільки при вдиханні порошок має всмоктуватися і проявляти дію лише в ділянці верхніх дихальних шляхів, а не потрапляти у бронхи і легені. Тому нюхальні порошки подрібнюють до розміру часток 0,2 мм.

Преображенський Борис Сергійович (1892–1970), радянський оториноларин­голог, академік Академії медичних наук СРСР, Герой Соціалістичної Праці (біографію див. «Фармацевт Практик» № 7, 2014), вніс значний вклад у розвиток оториноларингології.

Основні наукові праці вченого стосуються проблем лікування ангіни і хронічного тонзиліту, глухуватості та глухоти, глухонімоти, пошкоджень вуха, горла і носа, алергії в оториноларингології. Він розробив класифікацію шкільної глухуватості. Професор Б.С. Преображенський запровадив і вдосконалив техніку виконання деяких оториноларингологічних операцій, запропонував ряд медичних інструментів, наприклад, канюлі для продування вуха, крісло для ЛОР-операцій тощо. Тривалий час професор Б.С. Преображенський був головним ЛОР-лікарем Кремля. За  вагомий вклад в розвиток оториноларингології Б.С. Преображенський був нагороджений 5 орденами Леніна.

Технологія порошків

Технологічні стадії приготування порошків описано в журналі «Фармацевт Практик» № 2, 2014.

Препарати з антибіотиками належать до лікарських засобів, приготування яких слід проводити в асептичних умовах і застосовувати попередньо простерилізовані компоненти пропису. Стерилізувати сульфаніламіди рекомендовано за температури 150 °С протягом 1 год.

Терапевтична дія компонентів порошку
Ефедрину гідрохлорид — судинозвужувальний засіб.
Стрептоцид, норсульфазол, сульфадимезин, бензилпеніцилін — антибактеріальні засоби, які відрізняються за тривалістю, спектром і силою антимікробної дії.

Порошок Преображенського
Rp.: Ephedrini hydrochloridi  0,05
Streptocidi
Sulfadimezini
Norsulfazoli ana 1,0
Benzilpenicillini natrii 20 000 OD
M. ut fiat pulvis subtilis.
D.S. Вдyвати порошок у ніс для лікування
нежитю та грипу.

Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ