Аптеки: обмін досвідомСтатті

Справжня фармація — в Одесі

30/05/2019

За рік кількість найменувань лікувальної косметики, виготовленої в аптеці «LEGE ARS», збільшилась майже у 6 разів

Косметика, яка «працює»

Тетяна Конькова

Тетяна Конькова

— Нам дуже хотілося вирватися із мережевого сегмента ринку. Коли відчуваєш себе спеціалістом, знаєш, що можеш більше, руки без роботи втомлюються. На щастя, знайшлися інвестори, яким теж праглося відродити аптечну класику, тому й з’явилася аптека «LEGE ARS». Ми зайняли ту нішу, яка в Одесі була практично порожньою, — так півтора року тому прокоментувала створення нового аптечного закладу його завідувачка, провізор вищої категорії Тетяна Геннадіївна Конькова.

За час, що минув від нашого першого знайомства, тут відбулося багато змін. Асортимент готових лікарських засобів збільшився до 4500. Серед іншого в аптеці можна придбати вакцини, засоби внутрішньоаптечного виробництва, лікувальну косметику власної торгової марки, товари медичного призначення і, зокрема, спеціальне взуття для хворих на цукровий діабет.

Розширився асортимент препаратів, виготовлених за рецептами лікарів. Якщо рік тому аптека пропонувала одеситам 15 найменувань лікарських засобів екстемпорального виробництва, то сьогодні їх понад 30. До всім відомих препаратів (розчин метиленового синього, розчини для фізіотерапевтичних процедур, розчин протарголу, коларгол, мікстура Кватера, складні краплі для носа, настій для промивання носа на основі чебрецю і слабкого гіпертонічного розчину на основі морської солі; ранозагоювальна мазь від трофічних виразок і пролежнів; мазь Волкова з інсуліном — багатокомпонентний засіб, що використовують при діабетичній стопі та виразках на слизовій оболонці на фоні цукрового діабету, мазь від псоріазу) додалися циндол, складна бовтанка зі стрептоцидом, протигрибкова бовтанка, бовтанка від сонячного лишаю, бікармінт, бовтанки від демодекозу тощо.

А от асортимент лікувальної косметики, виготовленої в умовах аптеки, зріс ушестеро — з 15 до близько 90 найменувань. Підходять до його формування виважено і ѓрунтовно.

— Для комплексного догляду за шкірою, волоссям і нігтями ми випускаємо лінійки лікувальних косметичних засобів для жінок, чоловіків і молоді, — пояснює Тетяна Геннадіївна.

Аби не мати проблем у зрілому віці, починати правильно доглядати за шкірою потрібно з юності, причому саме з допомогою аптечних засобів, а не продукції з масмаркетів. Чому? Бо лікувати акне внаслідок гормональних бур у підлітковому віці треба не витисканням чи «хімією», а натуральними й ефективними препаратами, виготовленими в аптеці. Для проблемної молодої шкіри «LEGE ARS» пропонує: пінку, гель і скраб для вмивання, рідке мило з хлорофіліптом, бовтанку на ранок і бовтанку на вечір, сухі маски в порошку (від акне, з ламінарією, спіруліною, детокс). Цікаво, що схожу пінку для вмивання виготовляли в Одесі ще років 30 тому, але тоді збивали її вручну, що було дуже нелегко. Сучасні технології — застосування спеціальних флаконів-піноутворювачів — дозволили вдесятеро зменшити кількість мильної основи, тобто усунути підсушуючий ефект засобу при збереженому лікувальному — антибактерицидному і протизапальному.

За словами Тетяни Конькової, до 20 років шкіра не потребує великої кількості крему, тим більше живильного. Тому для юнаків і дівчат розроблений спеціальний зволожувальний крем і крем для проблемної шкіри із солкосерилом, що сприяє її швидшій регенерації.

Читайте також: Аптека «LEGE ARS»: за всіма правилами науки «фармація»

У віковій лінійці засобів з догляду за шкірою обличчя теж поповнення — ліфтингова сироватка, крем зволожувальний, крем живильний; крем-маски (мультиактивна з женьшенем, з мумійо і регенеруюча), імбирний і женьшеневий тонік. З найновішого (ще навіть етикетки не виготовили) — гелева мезомаска і маска з колагеном. Продовжується виготовлення олійки для вій і брів, бальзамів для губ.

Що стосується догляду за шкірою рук, то окрім захисно-живильного крему аптека пропонує зволожувальний крем і маски з холодним парафіном. Парафінотерапія чудово омолоджує шкіру рук. Але для того щоб знизити температуру його плавлення, до маски додали натуральні ефірні олії, тому її не потрібно нагрівати, а просто нанести на шкіру рук і одягти рукавички на 30 хв. Результат видно одразу. А якщо потім використати спеціальний засіб для кутикул, то й нігті виглядатимуть ідеально.

Ефективно і безпечно доглядати за ступнями допоможуть рідке мило з фурациліном, крем з хлорофіліптом, спрей-дезодорант з таніном, пом’якшувальний бальзам для п’ят.

Виявляється, в аптеці «LEGE ARS» дуже люблять чоловіків. І турбуються про них теж дуже активно. Бо як ще пояснити появу багатьох засобів лікувальної косметики, які тут розробили і почали виготовляти саме для представників сильної статі.

З огляду на те, що чоловіча шкіра суттєво відрізняється від жіночої (товстіша і щільніша дерма, тому колаген припиняє утворюватися аж після 40 років), одеські провізори створили для них такі засоби: зволожувальний крем для обличчя, сироватку для шкіри обличчя, крем і лосьйон після гоління. А ще олійку для догляду за бородою. У процесі розробки — гідрофільна олія для очищення бороди (і хто б міг подумати, що у них все так складно!), живильно-вітамінна маска проти облисіння.

Лінійка засобів з догляду за волоссям для жінок містить комплекс гідрофільних олійок для шкіри голови; вітамінні засоби для зміцнення коренів волосся; шампунь з мумійо, кондиціонер-ополісувач, що містить суміш п’яти трав з квасцями для жирного волосся.

Серед засобів для догляду за тілом — зволожувальний гель для душу з липою і гібіскусом, зволожувальне молочко для тіла і ліпобальзам для тіла. Новинка — антиперспірант із квасцями, які є потужними сорбентами, але завдяки своїй формулі не проникають глибоко у шкіру, тому добре захищають від поту і запаху.

subscribe

— Попри різноманітність асортименту, усі засоби лікувальної косметики, яку виготовляють в нашій аптеці, мають і спільні характеристики, — розповідає Тетяна Геннадіївна. — Перш за все це абсолютно натуральна продукція без консервантів і ароматизаторів, тому термін придатності її обмежений — 3 міс. При її виготовленні не забуваємо про фармакологію. Тобто ставимо перед собою проблему і шукаємо шляхи її вирішення. Визначаємо складники, які ефективно і безпечно здатні впоратися з цим завданням, додаємо речовини-провідники, які доправлять їх вглиб шкіри. Враховуємо фізіологію і особливості молодої, жіночої і чоловічої шкіри.

Відповідно до концепції категорійного менеджменту продукція, що відпускається з аптеки «LEGE ARS», належить до низької, середньої та високої цінової категорії. Якість всіх лікарських засобів і виробів медичного призначення, а також субстанцій, які використовують для аптечного виготовлення, підтверджена супровідною документацією, що надають виробники і дистриб’ютори.

Добре того навчати, хто хоче все знати

Галина Дмитрієнко

Галина Дмитрієнко

Як зазначає Тетяна Конькова, в аптеці «LEGE ARS» працюють лише фахівці з вищою освітою. Це досвідчені провізори, які багато років віддали своїй улюбленій професії. Але чи буде кому прийти їм на зміну? Наразі це радше риторичне запитання, адже аптек з виготовленням в Україні залишилося дуже мало. Тому навіть маючи якісь теоретичні знання з технології виготовлення лікарських засобів, студентам, за невеликим винятком, ніде проходити практичні заняття. Однак в одеській аптеці «LEGE ARS» майбутні провізори і фармацевти є частими гостями.

Особливо запам’яталася зустріч зі студентами-фармацевтами з Херсона. Їм не тільки про все розповіли і показали, але й дозволили самим виготовити деякі лікарські форми. А пізніше запропонували «попрацювати» маркетологами, тобто презентувати те, що вони самі виготовили. Так за півгодини з’явилися влучні рекламні слогани й навіть віршована реклама.

На фармацевтичному факультеті Одеського медичного університету ідею відродження аптечного виготовлення також підтримують, тому охоче пристали на пропозицію Галини Дмитрієнко, завідувача сектора документообігу інформаційно-аналітичного і організаційного забезпечення Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області, та Лариси Руссєвої, начальник відділу державного контролю у сфері обігу лікарських засобів і медичної продукції та обігу наркотичних речовин і прекурсорів, які запропонували на базі виробничої аптеки «LEGE ARS» проводити для студентів-другокурсників, які закінчили медичний коледж, ознайомчі заняття з дисципліни «Теоретичні основи технологій лікарських форм».

Лариса Руссєва

Лариса Руссєва

Прикметно, що цей предмет з кількох запропонованих обрали самі студенти в рамках елективного курсу. Тобто зацікавленість аптечним виготовленням серед молоді все ж існує, незважаючи на суттєвий недолік сучасної підготовки провізорів і фармацевтів — обмаль практичних занять.

— Ми ознайомили студентів зі структурою виробничої аптеки та безпосередньо виробничим процесом — починаючи від підготовки і очищення тари і до останнього етапу створення косметичних засобів — наклеювання етикеток, — розповідає Галина Дмитрієнко. — Одна група студентів готувала крем для рук, інша — сухий крем, а третя — бовтанку. Оскільки групи невеликі, по 7 осіб, кожному вдалося приділити належну увагу, проконтролювати і щось підказати в процесі роботи.

Важливими були відгуки студентів — лише на цьому занятті ми збагнули, у чому суть нашої професії. Вони із задоволенням спілкувалися з технологами-провізорами, завідувачкою аптеки, які допомогли зрозуміти, що фармація — це не тільки «купи-продай» і не тільки медичні представники. І це дає надію, що справжній фармації в Україні — бути!

Лариса Дедишина

Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #5′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ