Статті

Чи знижує вітамін D ризик захворіти на COVID-19?

09/09/2020

В Університеті Чикаго (США) провели дослідження впливу рівня вітаміну D в крові на захворюваність коронавірусною хворобою COVID-19 і виявили, що його дефіцит пов’язаний із підвищеним ризиком захворіти. Дослідження має багато недоліків, але іншого поки не маємо

Майже одразу після початку епідемії коронавірусної хвороби COVID-19 дефіцит вітаміну D почали розглядати як можливий фактор ризику захворювання та тяжкого перебігу COVID-19. Обговорювалося, що вітамін D модулює роботу імунної системи, отже теоретично може запобігати розвитку цитокінового шторму, що є однією із причин тяжкого перебігу COVID-19. Ця ідея надихала, адже джерела вітаміну D – сонячне світло та харчові добавки – є вельми доступними. Прослідковувалися певні закономірності щодо географічного та вікового розподілення дефіциту вітаміну D та, відповідно, смертності від COVID-19, але переконливих доказів впливу рівня вітаміну D на чутливість до COVID-19 та його клінічні результати не було.

Дослідники із Університету Чикаго опублікували в журналі JAMA Open Network статтю*, в якій проаналізували захворюваність на  COVID-19 серед 489 осіб, яким протягом минулого року робили аналізи на рівень вітаміну D. Вони виявили, що серед учасників, які мали дефіцит вітаміну D, 21,6% мали позитивний тест на корона вірусну хворобу, тоді як серед учасників з нормальним рівнем на COVID-19 перехворіли лише 12,2%. Така різниця є статистично значущою навіть для малої вибірки.

Читайте також: Імунна система і вітамін D

Дослідження, звичайно, недосконале: залишився невідомим рівень вітаміну D на момент захворювання (очевидно, що він міг змінитися); дефіцит вітаміну D може бути проявом якоїсь іншої проблеми, яка власне й підвищує чутливість. Тобто не було доведено причинно-наслідковий зв’язок між рівнем «сонячного вітаміну» та ризиком захворіти на COVID-19, а встановлено лише асоціацію між ними. З іншого боку, наразі маємо мало шансів дізнатися щось більш докладно, адже важко з етичної зору організувати рандомізовані контрольовані клінічні дослідження серед  хворих на COVID-19. Хто свідомо підтримуватиме у пацієнта дефіцит вітаміну D, який негативно впливає на багато процесів в організмі?

Наразі тривають клінічні дослідження, в яких пацієнти, які вже захворіли на COVID-19, отримують препарати вітаміну D, але їхні результати поки не відомі.

Експерти вважають, що про нормалізацію рівня вітаміну D, шляхом як помірного перебування на сонці, так і вживання препаратів вітаміну D, є корисною, незалежно від пандемії COVID-19. Проте, попереджають, що вітамін D не може замінити таких заходів запобігання інфікуванню коронавірусом як носіння масок в громадських місцях, часте миття рук та соціальне дистанціювання.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
* Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results // JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ