Статті

Як зріст та довжина ніг впливають на ризик цукрового діабету

Статті

Як зріст та довжина ніг впливають на ризик цукрового діабету

11/09/2019

Проаналізувавши дані 2500 осіб, німецькі вчені знайшли цікаві кореляції зросту, довжини ніг та ваги з розвитком цукрового діабету (ЦД) 2-го типу. Так, наприклад, вищий зріст та довгі ноги пов’язані з нижчим ризиком ЦД, але не завжди…

Як відомо, надлишкова вага є фактором ризику багатьох захворювань, зокрема цукровий діабет 2-го типу. Це пов’язують з тим, що клітини жирової тканини не можуть впоратися з великою кількістю жиру та гірше виконують свої функції, в тому числі, можуть стати нечутливими до інсуліну в крові. Про зріст людини відомо, що він може впливати на ризик серцево-судинних захворювань: нижчий зріст – вищий ризик. Але, чи впливає зріст на ризик ЦД, досі було невідомо.

Німецькі вчені проаналізували дані 2500 осіб, випадковим чином відібраних із бази великого Потсдамського дослідження раку та харчування (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Potsdam study). Близько третини відібраних учасників хворіли на ЦД 2-го типу. У кожного учасника вимірювали зріст, довжину ніг, обсяг талії, індекс маси тіла та біохімічні показники крові (кількість жирів та печінкових ферментів).

Читайте також: Окружність талії більше розповість про ваше здоров’я, ніж індекс маси тіла

Порівнявши характеристики хворих на ЦД з рештою учасників, вчені з’ясували, що зріст негативно корелює з ризиком розвитку ЦД. Кожні додаткові 10 см зросту пов’язані зі зниженням ризику ЦД 2-го типу на 41% у чоловіків та на 33% – у жінок. Довгі ноги корелюють зі зниженим ризиком і у чоловіків, і у жінок, тоді як довгий торс – із підвищеним ризиком, але тільки у чоловіків.

subscribe

Коли до розрахунку було включено індекс маси тіла, виявилося, що у струнких людей кожні додаткові 10 см зросту зменшують ризик ЦД на 86% у чоловіків та на 67% – у жінок. При високому індексі маси тіла, тобто за наявності надлишкової ваги, зріст не давав таких переваг: кожні 10 см зменшували ризик ЦД лише на 36% у чоловіків та 30% – у жінок. Інші фактори ризику ЦД – куріння, тип харчування, сімейна історія ЦД – на кореляцію між зростом та ризиком не впливали. Отже, надлишкова вага нівелює позитивний вплив високого зросту на ризик розвитку ЦД.

Читайте також: Сахар: горькая правда

Дослідники вважають, що зріст впливає на ризик ЦД не прямо, а справа у розподіленні жиру по організму: у високих людей жирові накопичення зазвичай розподілені більшою площею та, відповідно, їх менше в печінці, та навантаження на жирову тканину рівномірніше.

Отже, люди високого зросту мають певні переваги щодо ризику ЦД 2-го типу перед людьми нижчого зросту, але ці переваги легко втратити, якщо не контролювати масу тіла.

Читайте також: Безглютеновая диета может повышать риск развития диабета

* Wittenbecher C, Kuxhaus O, Boeing H et al. Associations of short stature and components of height with incidence of type 2 diabetes: mediating effects of cardiometabolic risk factors // Diabetologia, 09 September 2019. https://doi.org/10.1007/s00125-019-04978-8

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ