Новини

Оцінка медичних технологій: що? де? коли?

08/04/2021

8 квітня для студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця вперше був проведений вебінар з оцінки медичних технологій (ОМТ) із залученням міжнародного експерта – Рабії Кахведжи, старшого медичного радника з питань фармацевтичної політики та управління, SAFEMed Україна

Перед початком вебінару Олена Філінюк, викладач кафедри організації та економіки фармації поділилась з присутніми результатами міні опитування щодо розуміння ОМТ та її значення для системи охорони здоров’я. Нажаль, серед студентів, як і загалом у медичній спільноті, про мету і можливості, які розкриває ОМТ відомо не всім. Тож необхідність проведення вебінарів із залученням світових експертів є доцільним у вихованні молодого покоління фахівців галузі охорони здоров’я.

Костянтин Косяченко, д-р фарм. наук, професор, завідувач кафедри організації та економіки фармації зазначив, що у всьому світі ОМТ відіграє важливу роль в розробці безпечної та ефективної політики охорони здоров’я, яка орієнтується на потреби пацієнтів та визначає доцільність фінансування за кошти платників податків тих чи інших лікарських засобів і медичних послуг. «Три роки тому в Україні почали впроваджувати ОМТ. За короткий час зроблено кілька вагомих кроків, – провадив далі професор Косяченко. – Але важливим на сьогодні є забезпечення достатньої кількості кваліфікованих кадрів. Ми запросили Рабія Кахведжи поділитись досвідом впровадження ОМТ у світі та в Україні».

Рабія Кахведжи брала участь у кількох національних та міжнародних проектах із впровадження ОМТ, включаючи EUnetHTA (Європейська мережа з ОМТ) та AdHopHTA (Європейський проект з ОМТ на рівні медичного закладу). У 2017 році вона працювала національним координатором клінічної якості у Міністерстві охорони здоров’я Туреччини, де координувала всі заходи, пов’язані з ОМТ, клінічними рекомендаціями та якістю. Пані Кахведжи є доктором медичних наук, має науковий ступінь з ОМТ. Вона написала понад 150 рецензованих статей, 8 книг та виступила більш ніж з 300 презентаціями на міжнародних зустрічах з питань ОМТ. Наразі доктор Кахведжи приймає активну участь по впровадженню ОМТ в Україні в рамках проекту SAFEMed.

«Цінність ОМТ може бути визначена шляхом вивчення передбачуваних та непередбачуваних наслідків використання технологій охорони здоров’я порівняно з існуючими альтернативами, – говорить Рабія Кахведжи. – ОМТ включає клінічну ефективність, безпеку, витрати та економічні наслідки, етичні, соціальні, культурні та правові питання, організаційні та економічні аспекти, а також більш широкі наслідки для пацієнта, родини, опікунів тощо. Прийняття рішень на основі ОМТ дозволяє створити ефективну, справедливу та якісну систему охорони здоров’я»

Сфера застосування та методи ОМТ можуть бути адаптовані до систем охорони здоров’я різних країн. Але кожна з них визначатиме власні пріоритети, ресурси, унікальні процеси для прийняття рішень. На сьогодні ОМТ використовують для прийняття інформованих рішень щодо відшкодування вартості лікарських засобів 25, медичних виробів – 20, інших технологій – 13 країн. ОМТ також використовують у ціноутворенні ліків 20, медичних виробів – 9, інших технологій – 7 країн.

Оцінка медичних технологій – це науково обґрунтований інструмент, який допомагає визначити, які лікарські засоби, вироби медичного призначення та схеми лікування є оптимальними для покриття з державного бюджету. Тож вона стала основним інструментом визначення пріоритетів і в українській системі охорони здоров’я.

Завдяки ОМТ в Україні:

  • – розроблено програму реімбурсації (ціноутворення)
  • – підготовлено пакет медичних гарантій (ціноутворення)
  • – здійснюються публічні закупівлі (номенклатура, Нацперелік, позитивний перелік)

Постановою КМУ №1300 «Про затвердження Порядку проведення оцінки медичних технологій» розроблено Дорожню карту/

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ