Статті

Зниження рівня “нормального артеріального тиску” схвалюють не всі лікарі

Статті

Зниження рівня “нормального артеріального тиску” схвалюють не всі лікарі

10/05/2018

Нагадаємо, що наприкінці 2017 р. Американський кардіологічний коледж (ACC) та Американська асоціація кардіологів (AHA) випустили нові рекомендації з лікування артеріальної гіпертензії (АГ), в яких знизили рівні «нормального» та «підвищеного» артеріального тиску. Автори рекомендацій мотивують зміни тим, що більш ранній початок лікування знижує ризик ускладнень АГ. Австралійські експерти поставили під сумнів* доцільність цих заходів

В журналі JAMA Internal Medicine австралійські вчені опублікували огляд*, в якому зважують ризики та переваги зниження цільових рівнів артеріального тиску в рекомендаціях ACC/AHA.

Згідно з новими рекомендаціями:

  • артеріальною гіпертензією вважають рівень артеріального тиску ≥130/80 мм рт.ст. (раніше було  ≥140/80),
  • медикаментозне лікування пацієнтів «високого ризику» з АГ та серцево-судинними захворюваннями починають при рівні артеріального тиску ≥130/80 мм рт.ст. (раніше було  ≥140/80),
  • медикаментозне лікування пацієнтів  з 10-річним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань ≥10% або іншими високими ризиками, наприклад з цукровим діабетом або захворюваннями нирок, починають при рівні артеріального тиску ≥130/80 мм рт.ст. (раніше було  ≥140/80).

Читайте также: Как связаны соль, кишечная микрофлора и артериальная гипертензия?

На думку авторів огляду, такі зміни діагностичних та терапевтичних критеріїв несуть три типи ризиків. «По-перше, ширше визначення хвороби означає, що більше людей вважають нездоровими, навіть якщо ризик хвороби в них мінімальний, – розмірковує доктор Katy Bell з Університету Сіднею. – Визначення людини як хворої на АГ підвищує ризик підвищення тривожності та розвитку депресії, якщо порівняти з особами з таким самим тиском, але без встановленого діагнозу. По-друге, це означає, що більше людей будуть мати проблеми через побічні ефекти лікування. І, в-третє, в країнах без загального охоплення медичними послугами, таких, наприклад, як США, особи з вперше встановленим діагнозом гіпертензії можуть мати проблеми зі страховим  покриттям лікування»

subscribe

Професор Paul Glasziou з Університету Бонда зазначив: «Рекомендації ACC/AHA наслідують встановлену серед медиків практику, коли визначення хвороби розширюється, а не звужується. Систолічний тиск погано відтворюється, з стандартним відхиленням в 10 мм рт.ст. при повторюваних вимірюваннях в різних клініках. Через те, що значна частина дорослих має «реальний» систолічний тиск близько 130 мм рт.ст., ці відхилення підвищують ймовірність того, що буде діагностовано АГ».

Згідно з даними, наведеними в огляді, 80% осіб з вперше встановленою АГ за вимогами рекомендацій ACC/AHA через зниження артеріального тиску не отримають очікуваних переваг у відношенні зниження серцево-судинних ризиків. 11% отримають незначну користь, тоді як лише 9% – значні переваги.

Читайте також: Активное долголетие = правильное питание

Завдяки застосуванню нових рекомендацій ACC/AHA 2017 додатково 13,7% всього дорослого населення можуть отримати діагноз «артеріальна гіпертензія» – це близько 31 млн. осіб в США та 2,4 млн. – в Австралії. Більшості цих людей (близько 25 млн.), які мають низькі серцево-судинні ризики та яким не рекомендоване медикаментозне лікування, на думку авторів огляду, не варто встановлювати діагноз АГ. Достатньо мотивувати їх до здорового харчування та фізичної активності.

«Коли стоїть питання про початок гіпотензивної терапії, слід оцінити серцево-судинні ризики за допомогою надійних калькуляторів ризику та обговорити з пацієнтом потенційні користь та шкоду лікування,» – зазначає професор  Jenny Doust з Університету Бонду.

Читайте также: Лекарственные взаимодействия: антигипертензивные препараты и НПВП

* Katy J. L. Bell, Jenny Doust, Paul Glasziou. Incremental Benefits and Harms of the 2017 American College of Cardiology/American Heart Association High Blood Pressure Guideline // JAMA Intern Med. Published online April 16, 2018. doi:10.1001/jamainternmed.2018.0310

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ